Tuesday, 2 August 2011

Nasi Arab

TAdaaa.... hah tu la pasal mencari saffron bagai nak rak, nak buat nasik Pak Arab ni ler... Ye la.. dah adik ipar dok ckp, "saffron tu susah nak cari, mahal plak tuh.. then yang buat nasik tu sedap saffron tu lah!" haish... tak boleh jadi... mesti cari sampai dapat! usaha jugak! PAdahal poyo2 je nak buat nasi arab, sebab haritu makan nasik arab kat D'Arab Cafe (dalam Masjid negeri, Shah Alam) tak puas.. hahaha anak super ngamuk takmo duduk langsung.. cuk3... sebelom tu, makan di Saba & Sannah kat Cyber... pergh memang Asli... hahaha... macam tahu je rase die macam mane sebenar! poyo lagik...



NAsi Arab yang agak lembik, terlebih air... huhu



 sos... aku memandai tambah cili merah.. dah merah kaler die.. tak feel!!


Resepi die aku amik kat Resepi Raidah tapi aku rasa cam tebal sgt la rase die.. then aku alter sket (kepakaran aku memang cilok, pastu alter...hahaha)

Method die pon aku akan ubah sket lepas ni... bersesuaian dengan mak2 muda jelita yg baru nak masuk dapur... yg tak penah tinggal negara pak Arab, memang dok Mesia je.. tak penah kuar, tapi bukan katak bawah tempurung eh..



Bahan-bahan:
1 ekor ayam (dibelah 2) @ 1 kg daging kambing + tulang (aku belah 4... tak muat periuk nok nak belah 2!)
3 pot/cwn beras basmati ~ cuci dan rendam 30 mionit, toskan
4 1/2 pot/cwn @ secukupnya air panas
2 sudu minyak masak
1 sudu minyak sapi
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 batang karot ~ diparut
1 biji buah tomato - dikisar
2 sudu tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)
1 sudu besar rempah kabsah
1 biji lemon hitam/kering - dicucuk bahagian tengahnya.
1 biji lada bengala merah (red capsicum) ~ dipotong dadu
1 sudu kecil lada hitam biji/serbuk
2 biji cili merah ~ jgn potong
1/4 cawan kismis
Garam secukup rasa dan gula (kalau suka)


Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, bawang putih dan besar dan goreng sehingga wangi.
2. Masukkan buah tomato, tomato puree, lemon, saffron dan rempah kabsa dan goreng sebentar.
3. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak. Tambahkan garam secukup rasa dan juga gula.
4. Masukkan karot, capsicum, cili merah, kismis dan beras. Masukkan air panas secukupnya dan masaklah nasi sehingga masak.
5. Kacau/gembur nasi bila nasi betul2 masak, selepas 30 minit supaya nasi tidak hancur.

Untuk sos plak, kisar Cili Masak kaler hijau, Tomato, batang Ketumbar dan perahan lemon utk hasil yg memberangsangkan! jgn letak cili merah macam den buat.. hancussss ni pak Arab from India mungkin? Garam, gula jgn dilupe :)


Rempah kabsa saya beli kat kedai pak Arab kat Puchong Perdana... murah je.. RM1.50 eh tak RM3.50... boleh masak byk kali... berbaloi... tapi kena tambah serbuk cili... sebab rempah tu rempah masala... haha.. aku alter kan? nampak? hahaha  


eh.. baru perasan, zafarani.. mungkin dah ade serbuk saffron dlm tuh! sebab tu nasik aku rase thick giler... cuk3... pasni kena try lagik.. mungkin kambing mengembek menjadi mangsa


memang pedas tak menahan! ko plak letak sesudu besaw kan?? tapi memang kaww rase die...



okay lepas ni nak try buat version sendiri plak, dah ade basic... so boleh try ape yang patut.. Tapi resepi raidah ni memang jadi... cuma mungkin aku melebih2kan sukatan... lebih afdhal katanya... hehehe aku kan peng'alter' berjaya?

4 comments:

Rumah Kuning said...

masak nasi arab pun kalut....lain kali beli je. tak bagi semangat langsung. hehehe

Yellow said...

hahaha kalut kan? eeeee geram, setiap kali beli tak cukup makan!!! saya anak ramai.... setalam RM25 cik su... tak mampu... sekeluarga mahu 4 talam!!! adey... botak2...

HappyIrfa said...

pandainya awak..saya tahu makan je.kalau nak makan nasi ke saba' je la :-)

Yellow said...

tapi kan Irfa, nasik tu sekali pandang, nampak nasi arab... 2 kali pandang nampak cam nasik goreng pon ade gak! :)