Thursday 29 November 2012

Celopkan saja ikan itu!!!


korang agak agak la kan... berapa orang makan ni??? sepuluh eko okay.... Ikan segar dari jeti... aku dan en laki pegi "menahan pukat" kat Beserah Kuantan..

Bahan-bahan ( 3 orang )
•3 ekor ikan kembung/selayang/ape2 je jenis ikan yg digemari (cuci bersih dan tuskan)
•3 camb tepung beras
•1 camt serbuk kunyit
•sedikit kapur
•sedikit garam
•air secukupnya utk bancuhan(sy gn air suam)
•1 biji telur
•minyak yg banyak utk menggoreng

Cara-cara
1.Bancuh kesemua bahan adunan di dalam mangkuk dgn air yg secukupnya.
2.Panaskan minyak di dlm kuali dgn api yg sederhana.
3.Celupkan ikan di dalam adunan tpg td.
4.Kemudian goreng sampai btl2 garing.
5.Siap utk dihidangkan. Selamat Mencuba!

2 comments:

Irfa said...

seumur hidup tak penah buat sendiri ikan celup tepung.makan je tau ;)
oh kena buh kapur ke?tq fr resepi

Yellow said...

sila la berhati2nketika meletak kapor... kang jadi pristiwa ikan celop tepong aku pahit lepey....


Ko abaikan sekali ekor ikan yg tak di potong tu ye.....