Thursday, 5 January 2012

Angin seekor kelisa

Salam Jumaat!

Entri ni ditujukan khas untuk kengkawan pompuan yang baca blog ni. Pernah isi angin tayar? mesti lah pernah kan? haa... aku pon pernah, tapi jarang jarang... ye lah.. kata dah ade laki, kompom kompom la aku takmau mengcangkung ngisi angin tayar tu kot?? mesti lah soh si macho yang buatkan, sambil pakai spek hitam, rambut ala ala ikal mayang gitu.. ohhhh remy ishak sangat! hahaha eh? aku suka pak paizal lah!

okay, kembali ke alam nyata. nak dijadikan cerita, kesibukan aku sekeluarga telah menyebabkan laki aku mengabaikan tanggungjawab dia menjelma menjadi remy utk mengisi angin tayar. aku yang bawak hari hari ni kepelikan, nape lah minyak kete ni cepat no abihnya... telipon la laki..

bini : awak eh, nape minyak kete ni cepat sangat abih ek? rosak kot?

laki : huh awak tu sesiket je rosak, ce awak tengok dlm bonet kete tu, yang awak dok hangkut surat kabar lama tu ke hulur ke hilir buat menda? tu angin tayar tu cube la gi isi, ha pastu kita tengok, cepatdak habis minyaknya..

bini : eh surat kaba tu saya nak jual! nanti ah biar dia happy dulu sebelom jual.. saya usung kehulur kehilir.. (surat kabar tu dah 6 bulan kot dlm bonet kete, ke setahun? muahahaha)

laki : hah... jawab... cepat je jawab kan?

bini : okay tak buat dah..(jawapan dalam hati kali ke 100)

sampai je opis, gi finger print, terus berdesup ke petronas kat sebelah.. mengisi angin tayar. eh? baper nak isi ek? ooo teringat dok tanya cik fanako serba tahu tu.. kak ko ni lembap.. angin tayar, ko tengok la kat pintu belah drebar tuh! huh dah tua pon tak tahu! nyusahkan aku je.. (okay, cik fanako tak berani kuang ajar mcm tu kat aku kot... choiii la sgt kalau dia ckp mcm tu)

dengan kompiden di level maksima, aku pon tekan tekan la papan angin tu..(papan angin ke? pepandai korang lah memahamkan cerita ni ye) sampai 200. aku mula isi angin. wah angin dah tinggal 106 jewww???? patut la aku koner lipat tak sedap!!! acecece... padahal bawak kete membabi buta. takde makna der nak rasa tayar tak sedap ke hapa... yang tahu, eh minyak ni cepat plak habisnya... base berkira nak isi minyak kan?

sedang tahap kompiden aku tahap maksima tu, aku dengar ade org tekan tekan papan angin tu tadi.. dalam hati, sebelah kot? isi lagi. eh lambat pulak nak penuh tayar blakang ni... pastu tali angin tu kena tarik tarik.. alamak!? berhantu ke petronas ni? aku pon bangun jenguk...

korang tahu ape? ade la mak cik ni, naik kancil, pakai track suit, muka gelabah gila, tarik tali angin aku tengah guna, dia nampak aku yang jelita ni tengah isi angin, boleh dia cakap....

Eh?!! ingatkan takdok ore nok guno...

eh akak ni.. aku babap kang... aku tengah guna kot... dah la aku tengok kat papan tu dia isi 220! aku rilek je... senyum, pass tali tu kat akak tu..





pastu aku masih senyum sebab aku berjaya mengisi angin tayar kereta aku... tapi bilar sampai kat lubang, ya ampun... kerasnya tayar aku...!!! melantun lantun... gamaknya org nengok kerete aku, 2 kilometer dah nampak melantun lantun... adeh.. ni mesti mase aku isi angin, akak tu picit picit setting kat papan angin tu... haih... ade orang mcm tu ek???

ape ape la.. yg penting, caner aku nak buang semula angin tu ek? nak tanya laki tadi, lupa plak... jap lagi la tanya...


babai lah!

6 comments:

Irfa said...

oh bab angin tu pun sama la..penah buat sekalu tapi tak tahu la angin tu masuk tak :(
tahu isi minyak dan jalan je

rumah kuning said...

makcik nih dah lebih seploh tahun merempit tapi tak penah sekalipun isi angin.takut meletup..... hehehe

jedi said...

kurang skit sedap...aku biasa dok bubuh 180 jah

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

saya mmg fail pasal2 keta semua hubby uruskan..mmmmmmmm

Yellow said...

@ irfa,
kekadang, aku pon tak tahu angin tu masuk ke idok.. :P

@rumah kuning
takpe pasni kite persatuan mak mak semua pakat pakai tayar mati je.. mcm kereta sorong tu nak?

@jedi
ye? aku nak kurangkan lah!! caner hah? keras sgt tuh... melantun lantun


@mama amana & arief..
biasalah kita pompuan kan? kalau le ditakdirkan hubby jauh caner lah gamaknya kita ni ek?? hadoi..

zuraida razali said...

nak buang angin tu tekan je benda alah tgh2 lubang angin tayar kete kita tu.

*duk google nak chk berapa angin tayar utk kereta kelisa.tu yg jumpa blog akak ni =)