Wednesday, 16 November 2011

mesti adil dan saksama dengan anak anak kita ya?!!

Assalamualaikum

pagi pagi khamis, baca blog kechentaan, pastu tetiba ter emo.... sangat sangat emo... sebab pernah rasa, alami saat perit tu kot! Alhamdullilah.. syukur aku berjaya selamatkan segalanya Insyaallah untuk selamanya.. ya... Insyaallah.

eh pehal intro emo.. ?? isk isk isk... pagi tadi si intan payung kesayangan jatuh lagik. tengah syok syok dia tido, gedebuk! jatuh dari atas sofa ke lantai. mak ai bunyi cam nangka busuk.. aku yang tekial2 tengah pakaikan baju si abang terus bersilat dengan poyonya gi jenguk dia. eh risau la budak kecik kerap jatuh ni. tak pe ke? si SASA ni minat sgt aksi aksi menjatuhkan badan ni. tu aksi dalam sedar. kalau dalam tak sedar? seperti jatuh dari katil mase tido? aku pernah tanya doktor pasal ni... dia kata biasa lah budak.. tapi tulang budak ni telah dicipta utk serap hentakkan mase learning process (berjalan, duduk) berlaku... betoi ka?? haih..

okay lah.. eh aku rasa takmo cakap berat berat tadi.. nak cakap ringan2 je... sesuai utk blogger kesayangan yang tengah emo tuh! hehehe

pagi tadi nak pujuk si intan payung yang menangis selok sebab jatuh, terpaksa la aku sebagai mak yang dah lambat giler gi kerja belikan kuih yang banyak banyak... macam biasa, along nak nasik lemak je (eh kau tak gi sekolah ek along?) adik nak donat.. si SASA aku beli kan jemput pisang. jadi, 2 plastik la kan? masuk je kete, suap si SASA jemput pisang, dia punya mengamuk melentik badan sampai jatuh lagi ke bawah seat kete... rupernya...



dia nak jugak pegang plastik.. macam org besar! SASA kau ni baru setahun lebih, dah la pakai baju abang! (pilih sendiri okay..) hingus meleleh.. air mata mintak kasihan melipah membasahi pipi labuh! - ini anak perempuan saya ya.. buke anok jate... hehehe


yang ni? kompom kompom la taknak kalah! tak nak bagi pinjam sekejap plastik kuih kasik SASA... isk..



yang ni jugak bagus.. mengalah... nampak tu plastik ubat. mama dia tukar nasik lemak dia letak dalam plastik ubat...



moral : sila adil dan saksama. setiap sorang mesti ada satu plastik okeh mama??



dialog 1:
along : mama, kita jual je la adik ariff ni...
mama : nape pulok?
along : nakal sangat... kita beli je adik yang baru...!!
mama : ???? bleh jual beli ek?


dialog 2:
along : mama, naka makan maggi?
mama : jom tengok ada maggi tak...(sambil cari... tak jumpa)
along : mesti ayah ngah yang habiskan ni mama... kita jual je lah ayah ngah ni mama.. kita beli je yang baru!
mama : ???? (dalam hati berkata... mungkin inilah pembalasan utk orang orang yang menyakiti hati along... sesaper yang bertindak melukakan hati nya, akan di JUAL!!!!) hahaha..


ayah ngah pon satu.... kuat sangat menyakat! hah.. amik.. tak lama kena jual ngan along...



4 comments:

Rumah Kuning said...

anak sape la ni kiecik2 dah nak jual org?

Bint Lazim said...

SASAAAAAAAAAAAA YOU ROCK!!

HappyIrfa said...

sian je tengok air mata meleleh tu

Yellow said...

rumah kuning : cucu sedara awok ler..

happyirfa : ni semua angkara mama yg tak adil

nor : yeah!!! memang rock!!