Friday, 11 November 2011

mana lagi berbaloi? beli rumah second hand atau rumah baru dibina..

Salam....

aku skang buat part time ngan agen hartanah gamaknya... asyik asyik nak buat entri pasal umah! hahaha... bukan ape la, ramai ngat tanya aku pasal jual beli umah... heh, korang ingat aku ni kaunter pertanyaan ek? heeee... eh tak baik, memandangkan aku ade pengalaman nak beli umah, terbeli umah... jadi ape salahnya kita kongsi kongsi cerita yang org lain, berkurun, berabad dah tahu neh...(eh aku citer kat bebudak bawah umor la.. ramai tau kalangan derang ni nak tahu...)

kekadang, orang, terutamanya perempuan yang meroyan tengok umah cantik je, nak beli ni tak tahu selok belok nak jual beli umah ni mcm mana.(aku la tuh!) yang derang tahu, "kalau awak sayang saya, chenta sama saya, beli umah ni utk saya, then letak nama saya!" sambil menghulur pemplet iklan umah utk dijual. kekadang tu... "eh?! kekanda! tengok tu kekanda, ade rumah utk dilelong la... tak mahal! rm200k je... banglo lagik... bila lagi kekanda nak bagi adinda dok banglo kan...? inilah masenya kekanda... " sambil lentique2 manja... si laki..."huh! tak koser!!!" tu dalam hati lah... depan depan ko branik? saper tak sayang bini oiii! eh ade ape... yang curah asid kat muka bini tu hape?? isk jauh melencong aku sebagai agen hartanah ni... okay lets us focus!!! hahaha

RUMAH LELONG
rumah lelong ni biasanya lebih murah dari pasaran. biasanya.. kalau idok tu lebih kurang je. aku pernah nak terbeli umah lelong satu mase dulu. dah proceed sampai cari lawyer kau! las last lawyer tu call aku dan talk personally, dik...

rumah lelong ni memang agak murah,
tapi banyak pulak riskonya, dan banyak jugak komitment yang kita sebagai pembeli kena tanggung sendiri
sebagai contoh. orang nak beli umah, mesti nak masuk, tengok rumah kan?
you ingat, you boleh masuk umah dan tengok? belek2 ape yang patut?
tengok syiling ade tembus kencing kucing ke tidak?
no... the answer is no...
if you lucky, yes... you can.. but if you unlcuky, you boleh tengok dari luar saja. ikut cermin cermin yang dah pecah tu...
i ade case, yang mana buyer beli umah lelong, dapat je kunci, masuk umah, okay lagi... bila bukak petis ais, keluar bangkai manusia...
you nak?


terus aku yang sebagai adik mase tu cakap... TAK NAK! hahaha terus letak phone setelah bgtau takmo proceed. lagi pon umah lelong ni mcm mcm ko nak sedia sendiri. ko kena cari lawyer sendiri, bank sendiri. bayar stamping (both side for sale & purchase agreement and bank) 10% to bank... banyak lagi la... (ikut bank jugak la...) akhirnya umah "lelong" kau lebih mahal dari pasaran..! hangat gitu...yang lain lain... aku tak berapa reti lah kan? dah kata pengetahuan berdasarkan pengalaman... hik hik


RUMAH SECOND HAND
rumah yang kita beli dari pemilik(owner). hmmm kau banyak duit, ko boleh beli. kalau ko terdesak sgt, nak jugak beli umah, apo nak dikato kan? tapi sewa dulu kan boleh? rumah second hand ni bukan ape, sesetengah org, minat umah dah siap ni sebab tak nak tanggung risiko projek terbengkalai. duit bayar gak kat bank, tapak rumah dah jadi tapak semaian lalang! hadoi... masalah besar jugak kan? pastu ade gak yang nak pilih lokasi. kalau tengok umah baru sekarang, semua jauh jauh tempat jin bertendang! kan? dekat dekat klcc dah takde. cuma kampung baru.. kau mampu halau primbumi kampung baru utk jadikan tapak umah kau? memang tak laa...... kalau kita jumpa owner yang baik hati, bertolak ansur takpe, kalau kita jumpa owner keparat? yang suka buat undang-undang sesama manusia ni susah sket. sket sket nak black and white. sekadar hand over tapak semaian sekaki kat blakang umah pon nak ade black and white! siap stamping lagi tuh! haih... nak beli umah mcm ni pon kena ade cash yang banyak. kalau muda belia, mana nak harap kwsp sahaja? mana cukup? sebab korang kena ade cash in hand sekurang kurangnya 30% daripada harga rumah, mana tak nya, 10% downpayment nak bg kat owner, (kalau owner baik hati cam aku, tak pe... boleh bayar sket sket..hehe) pastu nak tanggung lawyer, nak tanggung stamping, nak tanggung valuer! pastu loan hanya approved about 80% daraipada value rumah! paham dak? let say value umah 100k, tapi owner nak jual 110k atas alasan umah dia lawa, ade renovation sket, loan kau lulus 80k je so ko kena top up lagi 30k kan? kat owner. kau ade kwsp akaun 2 byk tuh? tapi sekarang, bank ade yang lulus sampai 90% pon... tapi sgt jarang, tak pon dia kasik value rendah2... macam hape je.. akhirnya? ko masuk umah, pakai la barang2 lama peninggalan owner. kalau kena owner kedekut tahik idung masin? habis semua lampu dicabutnya? berpelita nasik kandar la kamu dirumah baru! mana tak nya, cash dah takde, nak beli lampu pon tak mampu...<---- berdasarkan pengalaman kawan-kawan rapat. (nanti aku citer pasal valuer buat value umah plak ye...*mcm lah aku hebak sgt!) okay byk lagi. tapi cukup sampai sini sebelom korang pengsan.

RUMAH BARU BINA
haaa..... ni aku minat.. sgt2 minat! gi usha show unit, balik, ckp kat laki ngan mertua. pastu bila beli, umah tak lawa mcm show unit... waaaa!!!! nangis sengsorang blakang pintu dapur.

memang la.. dah bangsa show unit mesti meletop pop pop kan?? dah di mekap lawa-lawa. mcm aku ckp tadi, orang kekadang tak nak beli umah baru nak bina ni sebab tak nak tanggung risiko tak siap. tapi korang ade pilihan kan? selidik la saper developernya? kalau nenek-kebaya sdn bhd, siang siang korang blah, toksah beli..kang tak pasal pasal, umah siap, tapi pintu dapo tak de, tingkap rebeh. nak claim saper? nenek-kebaya sdn bhd dah lingkup. tapi tokey dia kaya raya pi duduk ebesi.. takke saddis? beli umah baru, semua ditanggung oleh developer, stamping haram jadah tu korang tak tanggung der.. just letak deposit sket. (kalau ade duit memang rase sikit kalau takde, mengagau jugak la nak cari 3ribu tuh) eh tapi deposit ni dia pulang semula mase dapat kunci. hah bulih la top up duit buat grille.. hehe.. pastu... mcm2 tektik la developer ni buat utk lariskan umah dia. early bird discount la... early gajah disc lah... 7% bumiputera disc tu kompom kompom ade kan? sudahnya korang kena tambah sikit je utk 10% downpayment tu. jadi bolehlah keluarkan kwsp, ye dak? eh tapi ade yang sampai rebat tak payah downpayment langsung! sperti 100% loan... haa... menarik kan? tapi kena beringat jugak, kang senang senang nak dapat, pastu bulanan tak mampu nak bayar.. apo nak dikato? ayam menang, kampong tergadai!!



aku tahu korang bohsan, 
aku blah la... bye bye... :) 


thanks for reading, dan kalau salah tu tegor lah ye? kitew pon budak baru belajo!!

5 comments:

rumah kuning said...

hebat le kau nek... cucu baca sampai tertahan-tahan nafas. apa taknya, cucu baca ala-ala berucap depan hadirin hadirat yg berdemo sebab rumah diorang tak siap. hehehe

Yellow said...

cucu.. lain kali sediakan segelas air mase baca blog ni... nenek ni x pandai pakai noktah aka full stop... tu yg laju berdengung entri tu....

HappyIrfa said...

hahahha.
aku beli rumah baru..sbb tergoda nga show house..dah beli,bila masuk perabot aku yang 'gah' tu..
kalah eric hehe

Anonymous said...

Rumah skrg mahal..jenuh cari rumah yg mamph bayar..huh..

Anonymous said...

saya nk minta pendapat..sy nk bli rumah 2 ter harga 260k..tuan rumah dh buat umah tu cantik..cat,kabinet,plaster syiling n siap perabot..tp rumah tu dh 10 thn lebih.. 1 lg umah semi d 235k, umur dlm 5 thn.basic je la grill,lampu n kipas..which one should i consider?