Wednesday, 26 October 2011

Resepi Karipap Ikea

Salam...

Sebelum terlambat, Selamat hari Deepavali kat sesiapa yang menyambutnya....(Ape senyum senyum En. Apis?) dan kepada yang tak menyambut, happy la... dapat cuti tengah tengah minggu kan? dah isnin MC, selasa kerja, rabu cuti semula... Ohhhh!!! indahnya donia!!

Jadi, semalam dah tidur awal penangan ubat selsema yang doktor bagi, bangun pepagi hari, perut pun menyanyi lah lagu rock...!

Ape nak buat? karipap lah!! Teringat kakripap IKEA.. ape kata kita buat? Dalam banyak banyak resepi yang aku gugel kat tenet, resepi ni yang paling mirip rasanya (tested receipe okay? bukan main taram jew... kite pernah try tau!), yang lain tu dah macam nak buat kari ayam je.. memacam letaknya...!

Okay, untuk dough dia, 500g tepung gandum di gaul bersama 3 sudu besar marjerin yang telah dicairkan atau dipanas kan. Secubit garam (sebab marjerin dah masin). Gaul sehingga campuran menjadi dough..

Utk inti pula,

500g kentang (potong dadu)
3 ulas bawang merah (kisar halus)
2 ulas bawang putih (kisar halus)
2 sudu makan serbuk kari daging @ ayam
1 sudu besar serbuk kayu manis
Daun sup (cincang halus)
Dada ayam (potong dadu)
gula
garam
kiub ayam..



Tumis bawang putih bersama bawang merah yang telah dikisar sehingga naik bau, masukkan 2 sudu makan serbuk kari ayam @ daging, serbuk kayu manis dan isi ayam, kacau rata. Masukkan sedikit air supaya campuran tidak melekat di kuali. Masukkan kiub ayam, kentang dan tutup kuali. Apabila air sedikit kering, massukan sedikit garam dan secukup rasa gula. Masukkan daun sup pabila inti tadi betul2 kering dan kacau rata...

Huh kebas lidah tau cakap skema ayat di atas... :)
Biler inti tu dah agak sejuk, aku suke lecek kan sikit kentang tu.. supaya mase nak klim tepi tu, takde la terjojol - jojol rupe isi karipap aku.. tak sekata langsung!..

 Okay bekas mainan SASA menjadi mangsa... cute pulak mama rasa bekas ni SASA! pinjam eh?


Ini aku buat deepavali semalam.. guna daging kisar je... malas potong ayam keras dlm peti.. hantam je lah labu!


Motiff?? beli penggelek sekecil itu? ha... dulu dok apartment, so barang-barang semua kena kiuk miuk je okay? kalau tak, pakai buang! takdo tempat nak simpan...

Okay... aku kalau buat karipap, mesti banyak size.. kecik, utk SASA, sederhana kecik ARIFF, Besar utk Along, Besar sket, Mama dia.. dan paling gedabak.. untuk abah dia... muahahaha... sebenarnya, lebih bermain dari nak masak!! gitu le jadinya.. tapi kat atas tu ade yang kurus kan? okay tu untuk Ayah NYah in the house!!!! muahahahaha....!!
Psssst!!! tengok klim tepi tuh! hudus.... tak pe... ade tukang makannya!


Motif je buat size bagai... biler makan?? ni saper soh makan size mama neh???


sila abaikan kaki abah yang tidor tak bangun bangun itu. Ce FOCUS ape jadi kat klim yang hudus tadi... ha.... kan aku dah kabor.... licior!



itu je cerita karipap IKEA... Oh ye... karipap IKEA ade telo kat dalam kan? aku malas rebus telor.... lagipon aku nak simpan stok telor kat umah tuk stok emergency! Mana nak tau ade org lapo nak makan nasik, tapi semua lauk keras dalam peti tahap boleh lempor kat dinding!!



HAPPY DIWALI!!



4 comments:

Rumah Kuning said...

afiq mkn karipap ke mkn cekodok tuh? hehehe

Yellow said...

huhu karipap saya gaya cekodok??
:( kena berusaha lebih keras lagi la ni.... :)

HappyIrfa said...

pandai awak kelim karipap..comel je.saya dah beli acuan tp x buat smpai sekrang.huhu

Yellow said...

hahaha irfa, jgn terpedaya ye, tu snap hanya insan terpilih... hehehe yg lain tu... terburai isi perut...