Tuesday 13 September 2011

Home Made Tom Yam Kung Paste



Title kena ksik omputih sket, kang omputih google, nak masak.. tak jadi,
satu haram tak paham...!!! Ya ampun... 

Hari hujan, pose nam baru 3 hari (haih... org dah raya lama kot)...
keja tak siap2,
en. Apis sombong lombong takmo layan aku telipong!! (keluar ngan boss hari ni so die budjet jurus okeh?? motiff??)
pastu... perot nyanyi lagu amuk "tinggi tinggi kelapa bali" eh amuk ke? lantak la... yang penting teringat Tom Yam neh!!!
mencik! setiap kali nak makan sepuas2 hati, ade je ayat ni.."mama, kenapa mama makan byk??" elo along, baru 2 suap okay?

time ni mengada2 buat sendirik perencah Tom Yam ni okeh? baru gempak, baru dapat title isteri solehah..!! huhu
Senang je kalau nak buat la.. tapi rase die memang lain la dari kiub2 yang korang biasa beli kat kodai tu hah.. boley simpan lame lagi tu...



Bahan2 kisar:
Lengkuas 1 inci
Cili Kering 10 Tangkai (ikut tahap ketahanan perut korang le ye)
Lada besar sebiji
Serai 3 tangkai
bawang putih 5 ulas (aku tamak letak lagi banyak okeh)
bawang Poland (bawang hok ore kelate suke tu la..) sebijik besaw penunbuk..
Cili Padi 10 Tangkai (baru Thai.. pedas2... slurp..!!)
2 bijik tomato
mende lagi? nanti la.. kalau aku hingat aku tambah..
Korang hiris halus bahan2 kat atas, then goreng hingga kekuningan...angkat, dan blender!!


Lepas blender aka kisar, goreng lagik sampai wangi... then boleh simpan dlm kebuk wasap.. hahaha dlm peti sejuk je.. mana nak cari kebuk wasap kat umah ni hah...

kalau nak masak, korang hiris la comei2 ingredient yang korang nak letak aka sutun, udang, ayam, lala, ketam... (eh, ketam ngan lala jgn hiris ek? kang terguris hati cheff wan sebab aku boleh hiris lala, die tak boleh...)

macam sutun aku tu hah... baru sedap nak makan... canteekkk, glemer... tak la gedabak2 macam lori balak kan?

sayo korang jgn meroyan letak sesuka hati.. ade sayo yang mengspoilkan taste si Tom Yam, seperti baby corn.. eh ape baby baby neh? Putik jangung okeh? ha.. putik jagung rase die manis, so Tom Yam korang akan bertuka ke Sup sayur plak nati... spoil.. letak le cendawan ye... jenih ape pon tak pe.. kulat sisir tu jgn lah.. kang payah pulak nak makan, berserdak dlm tu.. penuh!
Oh ye... bunga kobis di haruskan... :) dan tomato!

Korang ketuk serai, cili padi, hirisan lengkuas, sambil nak tunggu air kelapa korang mendidih.. oH ye... sup Tom Yam yang enak bukan dari air paip biasa ye? Dari sebiji kelapa muda. Pastu kalau nak bnyk kuah lagi, tambah lagi... sebab tu kalau  makan kat kedai siam, korang mesti berteka teki, eh die letak santan ke hah? tak.. dia guna air kelapa... okeh back to biler dah mendidih masukkan segala mende yang korang ketuk tadi.. dah naik bau, masukkan Home Made Tom Yam Paste, air perahan asam jawa ( sebesar bola ping pong), Sos tomato, sos cili dan sos ikan... kacau sehingga naik bau, kemudian masukkan ayam, udang, sotong dan sayo2 tadi... masukkan juga daun Limau purut...(daun limau aku habih kena makan dek beluncas! Cait!!) tutup api dlm mase 2 minit... utk mengelakkan semua makanan laut tadi overcooked, keras kejung!! kemudian masukkan perhan limau nipis sesuka hati korang anak branak nak melantak semasam mane To Yam tu...
senang kan?? 1st time aku buat, amik mase sejam, 2nd time... 30 minit termasuk nak kupas udang, belah blakang, korek tahi, sotong, buang perut, hiris kasik munga2...
Korang pasti boleh!! lebih cepat dari aku sebab tak de Si Sasa yang selalu meronda kawasan dapor utk geledah baking powder mama die, choc chip mama die dan terlatest? menanggalkan pintu cabinet dapur mama die!!
Caya lah SASA!!
Eh!?? en.Apis.... mana dapur baru saya weh??? dah setahun dah tunggu neh... ke nak tunggu tahun ke empat pat pat siku lipat???






2 comments:

Rumah Kuning said...

ganasnya makcik nih. sampai letak air nyior dlm tomyam. I pun penah dengar tp tak penah cuba.sebenarnya I tk minatlah tomyam2 nih. hehehe padahal jelessss

Yellow said...

muuahaha ngaku jer...