Tuesday, 5 July 2011

Buah kelo @ buah munggai

Ramai yang menggemari buah kelo kerana rasanya yang enak. Tetapi ramai yang
kurang mengetahui yang buah ini mempunyai khasiat dari segi kesihatan dan perubatan.
Nama saintifiknya adalah Moringa leifera dan buah ini amat baik untuk jantung, saraf
dan peredaran darah.Buah kelo amat berkesan untuk eredakan demam panas.Air
perahan daun kelo bukan sahaja kaya dengan vitamin A, vitamin C dan kalsium,
malahan juga mengandungi asid amino yang bersifat antibakteria yang membantu
menambahkan arah dan menentang berbagai jenis penyakit.Jus buah kelo digunakan
untuk tujuan melawaskan kencing serta membantu menghilangkan rasa kembung dan
senak akibat ketidakcernaan. Ada juga info yang mengatakan bahawa buah kelo ini bagus untuk pengidap diabetes. Ia mampu menurunkan paras gula dlm darah. 

Buah kelo ni sedap kalau dimasak bersama kari. Biasanya saya masak bersama kari ikan atau udang.. Ni pun mak kawan saya (cik yah) yang ajar... memang ho liauu!!! hahaha... Oh ye.. memang ramai yang tak berapa kenal or tak pernah dengar buah ni, sebab ia sgt2 femes dikalangan masyarakat india meh kita tengok rupe buah kelo


 Buah kelo @ buah munggai.. masak ngan kari ikan.. walauwei....

1 comment:

Unknown said...

Info lebih baik boleh diperokehi di
Www.haji.myzija.com


Buah ni asa 92 nuteri