Sunday, 26 June 2011

Chocolate Walnut brownies

Jiran saya, Pn Naza ni... suka sgt buat brownie, pastu siap pas berpinggan2 kat umah ni hah.. Sampai la ni, ade lagi pinggan tak pulang.. almaklum la.. den ni bukan pandai sgt memasak... Then satu hari tu teringin nak try buat sendiri... coz hubby pon suke jugak makan panas2... tapi kan kalau makan ngan vanilla eskrem lagi sedap kot? Pastu dgn perasaan yg tak berapa nak malu, boleh mintak lagi kat jiran tuh.. alasan mengidam... keh3...(okay die tak kisah sebab kami sgt la rapat)

ok jom try buat sendiri... tapi peasti kan kamu ade oven utk membakar... sebab tiada resepi brownie utk dikukus selain kek cokelat!!!

bahan2 nya..

* 1 cup unslated butter
* 1 cup cocoa butter
* 1 3/4 cup sugar
* 4 egg, room temperature
* 2 tsp vanilla extract
* 1 1/4 cups flour (serbaguna punyer tepung)
* 1 tsp baking powder
* 1/2 salt
* 0.67 cup walnut pieces, toasted (kalau tak sangai dulu, tak best la.. ala2 lemau plak nati)

kalau taknak letak walnut pon boleh.. letak la ape2 kacang yang korang nak letak.. asal boleh melantak.. perhatian kepada ibu2 yang ade anak G6PD ye.. jgn dok melatah plak g letak kacang parang dlm tuh.. kang elok2 boleh enjoy makan brownie, berangkut plak ke spital...

okay cara2nya:

Preheat dulu oven tu 180 degree dlm 10 min dan sediakan greased loaf pan size 4 x 8 inch. Cairkan butter dan masukkan ke dalam mangkuk yg besar. Masukkan cocoa dan kacau lagi. Masukkan gula. Tambah telo satu persatu sambil putar adunan tadi guna mixer (kelajuan sederhana ek.. kang tercampak plak adunan korang..) Pastu masukkan vanilla...
Dalam bowl yg berlainan, campurkan tepung, baking powder, garam.. gaul dan campurkan kedalam adunan cocoa tadi...(ini nak elakkan baking powder korang berketul2) or tak rata... Blend sampai sebati dan last sekali masukkan walnut tadi... dan kacau... Masukkan kedalam loyang dan bakar selama 40 - 45 minutes ye..

kalau sudah masak, boleh la hidang pada raja bersama eskrem vanilla and hot choc.. sungguh berlemak minum petang kita hari ini... :))
 

No comments: