Tuesday, 27 November 2012

masak merah ke sambal??

ape korang panggil kalau masakan  tu berasaskan cili kering atau cili boh, beberapa ulas bawang merah, dan sedikit asam jawa atau asam keping sebagai rencahnya?

masak sambal? ke masak merah? hahahahah aku pon dah pening... anak sulong suka sgt masak ala2 sambal macam ni.. mahu 3 pinggan nasik dia bedal!!

ikut sape? mungkin bapak dia... mase student dulu, suka benor tapaw nasik putih LEBIH, sayo lemak putih, ikan atau ayam sambal!! sabo je la... hari hari makan pon takpe... tade hal...  nasik tak nak letak polisterin, nak bungkus guna kertas pembungkus... <------ motifnya? supaya nasik tu byk!! mlm nanti tak payah makan dah!! kenyang 4 hari, 4 malam! jimat!! hahahahaha



semalam masak ikan sambal, teringat plak kat abah afiq.....
eh mcm lama tak jumpa da.... baru sehari kot.... tu pon kat kl je....
mcm lama plak tak jumpa si kaki kecik tu... hahahaha...

3 comments:

Irfa said...

aku adalah mahir memasak 'ikan kembung masak merah' dr zaman skolah rendah dulu lagi.sekali goreng 6 ekor setiap orang dapat sekor ;)

ye,,aku panggil 'masak merah'dh duk sini baru aku tahu org lain panggil ikan masak sambal :)

Yellow said...

Haaaaa ko adalah mahir??

Baik ko bagi aku resepi goreng pisang yg ranggup cam mana, aku adalah fail sokmo untuk menggoreng pisang!!

Irfa said...

aku adalah bertalak 3 dgn goreng pisang.makan je tahu.penah aku buat sekali masa memula kawen..tp pisang tu x lekat dgn tepungnya..togel je tinggal kulit melekat kat kuali