Friday, 4 November 2011

Perbezaan air mineral dengan air minuman

Assalamualaikum..

hari tu aku ade cerita nak beli water filter yang tercongok kat luar umah tu kan? pastu sekarang ni, aku dok servey pulak utk dalam umah pulak...(servey je lah! beli, belom tentu!) banyak no yang ade dipasaran sekarang ni. apartment lama aku tu dulu, pakai bio aura. okay la jugak kot. skang ni aku nak cari yang ade hot and cold dispenser pulak. jadah kan? bak kata laki aku....


"awak ni, asyik beliiiii..... je. ce jual pulak??"

hai en.laki, apekejadah aku nak jual pulak, nak jual ape? pampers terpakai? hahaha laki jeles la tu ngan bini! asyik nak membeli. aku bukan hape, dari laki beli air kat bawah flat tu, baik kita tapis sendiri kat umah nak? terjamin la sket kebersihannya... ye dak laki?? tak lah laki kena bawak bekas bebanyak gi beli air yg RM0.10 tuh!


gigih tak? balik kerja, tak salin baju, terus gi beli air.. alololo... laki sape yang swit sgt neh...?



hah! amik... 8.7litre.. bersamaan RM0.87, ko ado? murah nak mamps...
tapi kualiti air dia macam mana pulak eh?


ini bukan iklan tupperware ea? segala mak nenek bekas kat umah kita hangkut!!!


mak nenek ni ikut jugak! masuk tak kain batik pakai ngan selipar cap boya neh? in tak???
bini amik gambo je. hangin je laki kena tadah air bergelen gelen!!
 "itu la sayang... kan i dah ajak beli panasonic purifier macam mama tu. tak lah mahal sgt..."




ni hah! comel kan merah? kalau ade kuning, lagi comel...!



Reverse osmosis atau lebih glem dengan nama R.O water ni, adalah air paip yang telah melalui proses penyulingan dan ditambah sikit dengan mineral semasa proses penyulingan tu. Kalau jual kat kedai pun, korang tengok yang penutup botol dia pon ade beza ape... kalau air minum, aka RO ni tadi, mesti penutup dia kaler putih.


Mineral water pulak, air dalam tanah yang disedut keluar dan juga menjalani proses penyulingan. tapi air dia rasa lebih sedap berbanding air minuman yang agak tawar rasanya. ia lebih semulajadi dan lebih selamat dari ancaman musuh. musuh mana pulak neh? kalau jual kat kedai pulak, penutup botol dia mesti kaler biru atau hijau. ade kaler lain tak? tak de rasenya... 2 kaler ni saja. lagipon tengok la perbezaan harga kedua dua air neh... kan banyak beda nya!

huh dari nak servey water purifier, dah jadi promoter jual air pulak aku neh.. ape ape pon, pilihan di tangan anda, anda la yang layak memilih yang terbaik utk anda dan keluarga. iklan ini tak disponsor ye.. tumpang lalu je.

5 comments:

HappyIrfa said...

aku pun baru je tahu perbezaan antara mineral water dengan drinking water..beza penutup.hehe

Yellow said...

kan??? kalau aku tak sakit perut tu hari, takde nya aku nak sesibuk gi cari ape beza 2 benda alah ni....

MAZ said...

hahaahaha... in..in kain batik lawo... aku ingat aku je klr antar anak pakai kain batik ko pun sama ye klr beli air berkain batik... hahahahaa....

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

org kata mmg elok ada water filter ne sbb kualiti air makin teruk. salam kenal!!

Yellow said...

maz: lawo ape kain batik... aku ni selamber maz.. ape ade depan mata, aku sauk, terus pakai...

baby(mama amana&arief)
salam kenal! thanks sudi baca blog saya...