Tuesday, 4 October 2011

Anda mengandung kah? part 1

eeeeeeeee aku  kalau sebut tang peringkat awal mengandung, memang seram bulu tengkuk. Orang lain, morning sickness tak berapa teruk... aku? merangkak babe... merangkak... tak berdaya melakukan ape pon... makan, muntah... makan, muntah... sampai tak de ape nak dimuntahkan.... tapi kalau tak tahu aku ni ngandong, takde pulak aku muntah kan? just lepas beli tester, dan ianya positif, baru le ngade2 nak muntah2 kan? sampai masuk wad, tak keja, unpaid leave siap... nasib tak kena buang keja je mak kau ni anak2 oiii!!!!.....

Mcm mana aku kesan aku mengandung? senang je... aku kalau base on period, memang jangan harap la.. sebab aku period tak betul... kadang2 setahun tu 2 kali je aku period. memang mengjimatkan... puasa penoh memanjang.. jarang nak ganti2 ni... syokk!! tapi tak syokk nya, susah la nak kira kan? biler last period? doktor tanya... mmmm last period mase 2 tahun lepas.... lepas saya bersalin anak sulong saya... tak ke tercengang doktor tu? caner nak kire? tapi doktor ckp, tu normal.... sebab aku breastfeeding... so tu la cara kita merancang sendiri, tak makan ubat katanya! sekali lekat! hamik kau... hahaha.... aku cam sangat, kalau aku letih lain macam.... sedangkan aku buat benda yg sama je setiap hari, kompom la aku mengandung. Sakit belakang yg mencucuk2.... letih la konon.... Pastu kalau masak tu, 40 kali nak tambah garam! org lain makan masakan aku, kompom berpinar bijik mata.. (darah tinggi katanya). tapi aku rilek je... makan ngan lahap plak tuh. Pastu aku tak leh nak minum air kosong. kompom2 kena minum air berperisa. acecece... berbasa basi plak...! ye la.. air kosong tuh rase tak best giler... padahal air kosong tu peberet tuh!!! pastu aku berpeluh toksah nak ckp la.... berbau tau dak? isk!... tak suke! tak suka! bab pening kepala belah petang, bukan migrain lagi dah. rase mcm pengidap kanser otak. pening giler (eh kanser otak pening kepala ke? bantai la...) pukul 9 malam, aku dah ngantuk tahap gaban dah! Tak boleh nak tahan2 nak tido. tak tido, meracau, bergaduh ngan laki aku. Anak, buat tak tahu dah.... Pastu asyik marah2 laki aku yg tak tahu ape2 tuh!... pastu boleh senyum2! WTH kan?? kalau aku jadi laki aku, kompom kena lempang!

bab emosi pulak, asyik2 tersentuh.... asyik2 terguris... asyik2 tempered tak tentu hala... pendek kata "mama ni asyiiikkkk je tak bagi afiq tengok tivi" hahaha tu dah melencong! pendek kata, emosi sgt2 tak stabil.... pssstt.. aku nak bgtau laki aku bahwasanya aku nak makan aiskrem tepi kolam ikan hari2 setiap kali die balik keja... haa... baru emosi aku stabil.... kah kah kah... memang tak dapek la permintaan ni... simpan dlm balang, buat pekasam je la nampaknya!!

itu je ke? byak lagi... tapi tu peringkat paling awal la bagi aku... sebab aku tak period kan? kalau orang yang on time, teratur datang bulan tuh.. senang je... kalau tak period tuh lekat la kan? tapi kan.... tapi kan.... ade je kawan aku period, then biler check, dah 2 bulan!! haaaa.... ape kes? Kuasa tuhan, cuma naluri seorang ibu je mengetahui perubahan diri sendiri....

OOOpppppssss!!!! tambah lagi??? hahahaha oh tidak ye... buat mase ni... "rilek lah dulu" mungkin jawapan yg terbaik... aku cuma nak tolong jawab budak opis aku yg terasa die mengandung.

Saya tak period la kak Atie. dah sebulan lebih. Tapi malas nak check. Takut kalau dah tahu ngandung, mula la loya la ape la.... hahaha (aku suka part last tu... takmo check sebab takut mindset dah set kita ngandung)


yang penting... sejauh mana kita mengenali diri kita? adekah kita betul2 memahami diri kita? renung2 kan.... dan selamat beramal!!!....



*hehehe tetiba termasuk motivasi mase gi trainning hari tu...

eh ade org call la... nak beli minyak bayi tropical herbs???? biler pulak la aku jual minyak ni??? minyak senyonyong nak??????? (dia amik no telipon dari internet katanya...) hape hape la labu!!!

3 comments:

Sulha said...

Adik ipar pengantin baru dua2 mengandungkah kak atieee?

Yellow said...

bukan la... ni opismate yang tanya...


pengantin baru??? tak tahu la.. depa pon dok nyanyi lagu siti..."biarlah rahsia..." hahaha

armouris said...

info tentang berpantang selepas bersalin di SIHAT SELALU - Bagaimana Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang