Sunday, 18 September 2011

Alhamdullilah!!

"Sesungguhnya Allah dah tentukan rezeki utk mereka(tetamu) yang datang"



Sabtu, 17 September 2011 @ 3.00 pagi

Awak, brownies dlm oven lagik... boleh ke nak tido dah?? tak larat la.. esok nak sambung masak lagi!
Tak pe, bio je dlm oven tuh.... Tido je...

sudahnya? brownies ku overcooked...Tapi... habis wa cakap lu!!! paling laku!!!



Ahad, 18 September 2011 @ 8.00 pagi

Heh!!! Mat Apih!! bangun! lamo key ore maghi, kito tok siap lagi.. (adik ipor aku kejut weh!!)
What? pukul lapan??
Awak.. bangun awak.... (huh.. laki aku kejut aku kan? padahal aku dah terpacak kat dapor panas kan kuali nak buat mee kari kot!! yg die sentuh tu si SASA!!)


JAdi, dengan perasaan yg berdebar2, takut tak cukup pon ade, takut byk tak habis pon ade, takut ade terasa hati sebab tak TER jemput pon ade....
Tapi..... dengan izin-Nya..... selesai jugak la niat en.Apis nak buat rumah terbuka...
Master chef: mesti lah aku, and En.Apis kan?
pengasuh berjaya telah mengambil alih tugas mama & abah hari tu adalah? ye... Nyah kita... Abe Je...


Gambar makanan ta sempat nak ambik, sebab... aku lah bibik basuh pinggan (laki aku ngade takmo bagi tetamu makan pinggan kertas! kesian katanya..), akulah bidan terjun tatkala die suruh panaskan lauk, aku lah jugak badut padA hari tu melayan tetamu, jadi gambor tetamu je la  aku sempat amik...


Menu ade perubahan... hahaha En.Apis nak buat rendang, sebab die perasan abah kite puji rendang die raya tu hari...(padahal aku hok siang serba serbi... die tahu KACAU je.. cait!!!) tapi mee kari memang manthop!!! meletop!!! tambah lagi 3 kilo wa ckp lu!! gulai ikan ngan sambal yg bertajuk "sambal ore jate" pon tak kurang hebatnya!! hahaha.. Ape ape pon thanks for coming!! NEXT YEAR buat lagi.... hahaha tak serik2 kan??
Thanks jugak kat Ayah Nyah yang bekerja keras, Biras baru aku. "Abang cute" (afiq panggil) tolong bancuh air yang .... superb!!! Cik Nor kite yg janji nak datang selepas Subuh, (lepas subuh la sangat!), Kak Maziah utk periuk gabak, tempat hidang (aku janji nak g langkawi beli nanti kak maz.. dun worry.. hahah) Utk kawan baik, Olynn and Mazianti... you all best lah!!! halussss saja.... hahahaha.... MAk Sedar tersayang, tanpa resepi mu... tak jadi la open haouse kami... and last but not least...
Thank to my En. Apis..... tolong saya macam2, basuh kerang, siang udang, siang daging... dan paling best... terima kasih sebab telah berjaya menukarkan air oren bertukar warna kehitaman!!! kalau tetamu ngadu sakit perot lepas ni... sila jawab eh???




rendang .... On the way...



Tetamu 1st half....


Tetamu terhormat yang ditunggu2.... sorry gambar goyang... hahaha lantak la... tangan dah shaking kot... penat!!! Eh nak pinjam cik Nor punya mesin pengurut Ogawa lah! boleh?


Tengok anak kak nor makan..... tunduk bukan main!!! ... hmmm lepas ni kena beli kapet byk2 kot... kesian tetamu aku dok atas lantai je... kerusi semua org muda konker kat luar.... sobss... :(



Sekian.... Wasalam....!!!

3 comments:

Rumah Kuning said...

kalau mintak resepi lagi th depan, BERBAYAR!!! hehehe

ibnulazim said...

mana jemputan utk org johor? T-T

Yellow said...

huhu mak sedara da mengamuk.... jgn marah... nanti kena jual!!!

org johor... sory.. sory... sgt!!!! (eh bukan org johor ade plan lain ke?? huhu)