Thursday, 24 November 2011

nama itu satu doa

Assalamualaikum...


heh? pening kepala pon boleh hupdate 2 kali hari ni? ape ape lah labu... yang penting, aku dah bebas dari cengkaman boss aku yang tak abis2 mintak quantity yang tak masuk akal tuh! bencik tau! <--- eeee yerrrr!!!! gedik!

okay la... tajuk kat atas, nama itu satu doa, betol tak? sebab tu lah kita mase ngandong dulu pening kepala, sampai nak pecah cari nama anak. nak yang terbaik, maksud yang baik, senang dipanggil... moga moga pabila besor nanti 'menjadi' budaknya. tak kurang jugak ade mak apak yang cari nama anak nak glemer...

eh, awak... kita letak nama anak kita si polan bin bolan nak?
kata si laki kepada bini...

hah??? pelik la awak....
bini berkata... ala.. biasalah... bini ni kampung sket katanya..

alah... tak pe... kita kasik nama ni.. sure dalam kelas dia gelemer! macam saya..!!
huh???? laki aku la tuh!!! hahaha


Jadi... anak sulong aku diberi nama Hail Afiq... Hail bermaksud dihormati dalam semua bahasa katanya... hail to Afiq! hahaha gamaknya la.... Afiq pula cerdik pandai... jadi aku pepandai je jadi kamus dewan, menterjemahkan nama anak aku = cerdik pandai yang dihormati... boley gitu? boleh kan ajer!!!


Kisah semalam..
Handphone aku berbunyi.. nombor tak dikenali.. mintak nak ckp ngan laki aku... okay aku tanya sapa, dia ckp kawan dia. pastu dia tanya aku sapa.. aku jawab wife dia. then dia boleh buat buat pelik yang laki aku dah kaween! huh memang aku hangin lah kan? aku terus la terjah.. saper neh??!!! berkali kali.. pastu die boleh gelak, ko!! eeee geram dengor.. aku gertak lagik... pastu dia kata...

wei!!!! aku lah!!!

Aku lah saper??? saper neh???

Aku lah ....! DEEN!!


hahaha aku macam terpinga pinga tau... nak fikir... sape lah DEEN ni... pastu... ahahahaha kakak aku!!! sakai betol la akak aku neh! dah la pakai no baru, buat lawak sampai nak terberanak dah aku rasa...

nama dia bukan DEEN. dan aku pon jarang je panggil dia DEEN (depan mak abah laa..nak mampos kena marah?) kiteorang kecik kecik pon tak boleh panggil aku kau tau... skema! 'bodo' tak leh cakap... abah marah... tapi ni dah besor panjang... teruk ya rabbi mulut sorang sorang... ni kakak aku ni.. memang tarjerit jerit kalau berjumpa.. excited nak mampos... lama tak jumpa la katakan... tapi nama dia jauh menyimpang dari panggilan DEEN tu... nama dia ana kot! hahaha nama pjg takmau la nak tulih sini... jap lagi glemer plak kan??

caner boleh dapat nama DEEN tuh? hmmm tak silap aku mase kecik kecik dulu ade cerita hantu tajuk BLOK 404 kot.. akak aku ni penakut ya rabbi.. (aku pon sama) sambil tengok, sambil baring depan tibi.. selimut bagai sambil tutup mata.. mase tu ade la adegan kat tibi tu dimana hantu pochong tido sebelah kawan si DEEN ni... kawan dia tu bangun nak kebilik air kot.. sambil bangun, dia kata... "DEEN tepi siket DEEN..." kat pochong tu, tanpa sedar tu pochong sbenarnya... sekali pochong tu berpaling.... akak aku tutup la muka dia ngan selimut sambil terjerit jerit. adik aku atun ni suka nyakat... dia pon ulang balik ayat kat tibi tu kat akak aku sambil jalan ke bilik air... "DEEN.. tepi sket DEEN!!" akak aku punya la takut sampai terjerit jerit!! meroyan! hahaha aku tak leh ingat weh nak gelak... punya la takut.. jadi lekat la nama DEEN tu kat dia.. smlm, budak opis aku semua pelik, tanya, sapa tu kak atie? aku pon selamba jawab... Oooo akak!! muka semer pelik! ye la.. akak, tapi nama cam jantan!  bukan nama dia je kiteorg musnahkan nama aku pon dimusnahkan jugak! contoh..





adik aku Atun...jadi..PISIBALIBA SABARLA SABARLA... (hahaha ni pjg tak menahan! tapi panggilan manja, pisy jewww)

Adik aku Mazwan jadi ABODEEBOLDER..(nama manja bodee je)

nama aku? paling glemer! ALLY! hahaha


semua nama ni ade maksud tersendiri sesama kiteorg.... kekadang, aku terpikir, susah payah mak abah aku kasik nama kot.... sesenang dan sewenang je anak anak merosakkan nya!! jadinya takde la doa dlm panggilan panggilan manja tadi...

tapi, dengan panggilan ni kiteorang jadi bertambah erat.. bergurau senda adik beradik... hoi! tapi jgn salah timing panggil akak aku DEEN! silap haribulan kena lempor ngan botol air!!! hahaha

itu panggilan adik beradik aku... korang pulak caner??? mesti panggil abang, along...akak kan??? kan manis macm tu???

aku pon panggil along jugak kat akak aku... tapi depan mak abah la... blakang? sory naik lory... menyakat tu kan agenda utama???!!! hahahaha



Yeay! cuti lagi!

Assalamualaikum....


Hari jumaat, nak buat motivasi pagi katanya, tapi pagi tadi tak sempat nak dengar motivasi kat radio. sebab kelam kelibut memecut kete comei aku ke opis...


yang penting, hari isnin ni cuti! yeeeehaaaa!!!! kome nak balik kuantan anak beranok! tak sabor wei.... nak balik jenguk mak abah, nak buat kolam ikan depan umah kak long, nak tengok anak anak sedara yang dgr kabornya dah petah bercakap....

tengok neh... apak die takde keroja.... anak jadi mangsa... chanteeek sgt gigi si amy neh... mungkin mama dia guna arang utk cuci gigi anak dia!!! oh yea... ni anak kakak saya....





Insyaallah.... kita berkumpul ujung minggu niiii!!!!! :)






p/s: mak, sila beli ikan patin ye? jemey? sila masak nasik briyani GAM johor.... aku tahu korang dah gaji! (mcm mak haku bace blog ni kan???)




Tuesday, 22 November 2011

kesilapanku, keegoanmu




Besar kesilapanku besar lagi kesilapanmu
Hampa yang kau rasakan hampa lagi perasaanku
Kau cuba menyatakan aku
Membuat kesilapan
Yang tak mungkin kau maafkan lagi
Ku tak mungkin kau perlu di sisi


Di dalam rindu ku menangis
Di dalam kalbu ku terasa
Teringatmu di kala derita
Yang memisahkan kita


Kekasihku cukup engkau buat ku begini
Luka ini usah engkau berdarahkan kembali
Aku masih cinta padamu
Aku masih setia padamu
Kembalilah engkau padaku seperti dahulu


Suasana sepi kini menambahkan bening
Di dalam hatiku
Mengadil silapmu biar di jiwamu aku telah tiada
Di waktu begini diusik kenangan silam
Yang bertandang
Lalu ku biarkan
Ia menabahkan hati ini


Besar kesalahanku besar lagi keegoanmu
Berkali ku beri alasan berkali-kali kau menolaknya
Kau ingin ku menyatakan
Diri ini bagai lilin
Dan terbakar oleh perbuatanmu
 Di dalam sedu ku berseru
Yang terukir di dalam hatiku
Kekasih bukalah pintu
Untuk sekali ini
Aku cinta kepadamu





Monday, 21 November 2011

anak sape lah ni....





lokasi : ntah... setahu aku, abah dia tgh test seluar!!!



aku dah larang okay, tapi mengamuk ya ampun!!! jadi?? aku lepaskan aje... daripada orang kiri kanan nengok anak aku terpekik terlolong macam kena dera ngan mak dia. walhal???? dia tak menahan nak beraksi mcm ni okeh??? ape ape lah!! yang penting... lepas snap gambo, aku dok jauh jauh sket dari pintu tu.. tak kuasa eh nak duduk tunggu depan tu. silap silap hari bulan aku kena tanggap ngan JAGA....

Friday, 18 November 2011

biler hujan... perut berentakan..

alangkah indah kalau department sebelah ni bertukar kepada site canteen?

sambil sambil tunggu hujan reda

melayan kerenah nafsu siperot buncit ini??











arghhhh!!!! jagung..... sedapnya jagung rebus.... grrrrrrr lapar!!!!! hahahaha





WADUH!!!! koknya hujan hujan begini, sejuk sejuk begini, takde western2 pon tak ape... roti kering cicah kopi pon dah cukup menyegarkan!!



Wednesday, 16 November 2011

mesti adil dan saksama dengan anak anak kita ya?!!

Assalamualaikum

pagi pagi khamis, baca blog kechentaan, pastu tetiba ter emo.... sangat sangat emo... sebab pernah rasa, alami saat perit tu kot! Alhamdullilah.. syukur aku berjaya selamatkan segalanya Insyaallah untuk selamanya.. ya... Insyaallah.

eh pehal intro emo.. ?? isk isk isk... pagi tadi si intan payung kesayangan jatuh lagik. tengah syok syok dia tido, gedebuk! jatuh dari atas sofa ke lantai. mak ai bunyi cam nangka busuk.. aku yang tekial2 tengah pakaikan baju si abang terus bersilat dengan poyonya gi jenguk dia. eh risau la budak kecik kerap jatuh ni. tak pe ke? si SASA ni minat sgt aksi aksi menjatuhkan badan ni. tu aksi dalam sedar. kalau dalam tak sedar? seperti jatuh dari katil mase tido? aku pernah tanya doktor pasal ni... dia kata biasa lah budak.. tapi tulang budak ni telah dicipta utk serap hentakkan mase learning process (berjalan, duduk) berlaku... betoi ka?? haih..

okay lah.. eh aku rasa takmo cakap berat berat tadi.. nak cakap ringan2 je... sesuai utk blogger kesayangan yang tengah emo tuh! hehehe

pagi tadi nak pujuk si intan payung yang menangis selok sebab jatuh, terpaksa la aku sebagai mak yang dah lambat giler gi kerja belikan kuih yang banyak banyak... macam biasa, along nak nasik lemak je (eh kau tak gi sekolah ek along?) adik nak donat.. si SASA aku beli kan jemput pisang. jadi, 2 plastik la kan? masuk je kete, suap si SASA jemput pisang, dia punya mengamuk melentik badan sampai jatuh lagi ke bawah seat kete... rupernya...



dia nak jugak pegang plastik.. macam org besar! SASA kau ni baru setahun lebih, dah la pakai baju abang! (pilih sendiri okay..) hingus meleleh.. air mata mintak kasihan melipah membasahi pipi labuh! - ini anak perempuan saya ya.. buke anok jate... hehehe


yang ni? kompom kompom la taknak kalah! tak nak bagi pinjam sekejap plastik kuih kasik SASA... isk..



yang ni jugak bagus.. mengalah... nampak tu plastik ubat. mama dia tukar nasik lemak dia letak dalam plastik ubat...



moral : sila adil dan saksama. setiap sorang mesti ada satu plastik okeh mama??



dialog 1:
along : mama, kita jual je la adik ariff ni...
mama : nape pulok?
along : nakal sangat... kita beli je adik yang baru...!!
mama : ???? bleh jual beli ek?


dialog 2:
along : mama, naka makan maggi?
mama : jom tengok ada maggi tak...(sambil cari... tak jumpa)
along : mesti ayah ngah yang habiskan ni mama... kita jual je lah ayah ngah ni mama.. kita beli je yang baru!
mama : ???? (dalam hati berkata... mungkin inilah pembalasan utk orang orang yang menyakiti hati along... sesaper yang bertindak melukakan hati nya, akan di JUAL!!!!) hahaha..


ayah ngah pon satu.... kuat sangat menyakat! hah.. amik.. tak lama kena jual ngan along...



Friday, 11 November 2011

mana lagi berbaloi? beli rumah second hand atau rumah baru dibina..

Salam....

aku skang buat part time ngan agen hartanah gamaknya... asyik asyik nak buat entri pasal umah! hahaha... bukan ape la, ramai ngat tanya aku pasal jual beli umah... heh, korang ingat aku ni kaunter pertanyaan ek? heeee... eh tak baik, memandangkan aku ade pengalaman nak beli umah, terbeli umah... jadi ape salahnya kita kongsi kongsi cerita yang org lain, berkurun, berabad dah tahu neh...(eh aku citer kat bebudak bawah umor la.. ramai tau kalangan derang ni nak tahu...)

kekadang, orang, terutamanya perempuan yang meroyan tengok umah cantik je, nak beli ni tak tahu selok belok nak jual beli umah ni mcm mana.(aku la tuh!) yang derang tahu, "kalau awak sayang saya, chenta sama saya, beli umah ni utk saya, then letak nama saya!" sambil menghulur pemplet iklan umah utk dijual. kekadang tu... "eh?! kekanda! tengok tu kekanda, ade rumah utk dilelong la... tak mahal! rm200k je... banglo lagik... bila lagi kekanda nak bagi adinda dok banglo kan...? inilah masenya kekanda... " sambil lentique2 manja... si laki..."huh! tak koser!!!" tu dalam hati lah... depan depan ko branik? saper tak sayang bini oiii! eh ade ape... yang curah asid kat muka bini tu hape?? isk jauh melencong aku sebagai agen hartanah ni... okay lets us focus!!! hahaha

RUMAH LELONG
rumah lelong ni biasanya lebih murah dari pasaran. biasanya.. kalau idok tu lebih kurang je. aku pernah nak terbeli umah lelong satu mase dulu. dah proceed sampai cari lawyer kau! las last lawyer tu call aku dan talk personally, dik...

rumah lelong ni memang agak murah,
tapi banyak pulak riskonya, dan banyak jugak komitment yang kita sebagai pembeli kena tanggung sendiri
sebagai contoh. orang nak beli umah, mesti nak masuk, tengok rumah kan?
you ingat, you boleh masuk umah dan tengok? belek2 ape yang patut?
tengok syiling ade tembus kencing kucing ke tidak?
no... the answer is no...
if you lucky, yes... you can.. but if you unlcuky, you boleh tengok dari luar saja. ikut cermin cermin yang dah pecah tu...
i ade case, yang mana buyer beli umah lelong, dapat je kunci, masuk umah, okay lagi... bila bukak petis ais, keluar bangkai manusia...
you nak?


terus aku yang sebagai adik mase tu cakap... TAK NAK! hahaha terus letak phone setelah bgtau takmo proceed. lagi pon umah lelong ni mcm mcm ko nak sedia sendiri. ko kena cari lawyer sendiri, bank sendiri. bayar stamping (both side for sale & purchase agreement and bank) 10% to bank... banyak lagi la... (ikut bank jugak la...) akhirnya umah "lelong" kau lebih mahal dari pasaran..! hangat gitu...yang lain lain... aku tak berapa reti lah kan? dah kata pengetahuan berdasarkan pengalaman... hik hik


RUMAH SECOND HAND
rumah yang kita beli dari pemilik(owner). hmmm kau banyak duit, ko boleh beli. kalau ko terdesak sgt, nak jugak beli umah, apo nak dikato kan? tapi sewa dulu kan boleh? rumah second hand ni bukan ape, sesetengah org, minat umah dah siap ni sebab tak nak tanggung risiko projek terbengkalai. duit bayar gak kat bank, tapak rumah dah jadi tapak semaian lalang! hadoi... masalah besar jugak kan? pastu ade gak yang nak pilih lokasi. kalau tengok umah baru sekarang, semua jauh jauh tempat jin bertendang! kan? dekat dekat klcc dah takde. cuma kampung baru.. kau mampu halau primbumi kampung baru utk jadikan tapak umah kau? memang tak laa...... kalau kita jumpa owner yang baik hati, bertolak ansur takpe, kalau kita jumpa owner keparat? yang suka buat undang-undang sesama manusia ni susah sket. sket sket nak black and white. sekadar hand over tapak semaian sekaki kat blakang umah pon nak ade black and white! siap stamping lagi tuh! haih... nak beli umah mcm ni pon kena ade cash yang banyak. kalau muda belia, mana nak harap kwsp sahaja? mana cukup? sebab korang kena ade cash in hand sekurang kurangnya 30% daripada harga rumah, mana tak nya, 10% downpayment nak bg kat owner, (kalau owner baik hati cam aku, tak pe... boleh bayar sket sket..hehe) pastu nak tanggung lawyer, nak tanggung stamping, nak tanggung valuer! pastu loan hanya approved about 80% daraipada value rumah! paham dak? let say value umah 100k, tapi owner nak jual 110k atas alasan umah dia lawa, ade renovation sket, loan kau lulus 80k je so ko kena top up lagi 30k kan? kat owner. kau ade kwsp akaun 2 byk tuh? tapi sekarang, bank ade yang lulus sampai 90% pon... tapi sgt jarang, tak pon dia kasik value rendah2... macam hape je.. akhirnya? ko masuk umah, pakai la barang2 lama peninggalan owner. kalau kena owner kedekut tahik idung masin? habis semua lampu dicabutnya? berpelita nasik kandar la kamu dirumah baru! mana tak nya, cash dah takde, nak beli lampu pon tak mampu...<---- berdasarkan pengalaman kawan-kawan rapat. (nanti aku citer pasal valuer buat value umah plak ye...*mcm lah aku hebak sgt!) okay byk lagi. tapi cukup sampai sini sebelom korang pengsan.

RUMAH BARU BINA
haaa..... ni aku minat.. sgt2 minat! gi usha show unit, balik, ckp kat laki ngan mertua. pastu bila beli, umah tak lawa mcm show unit... waaaa!!!! nangis sengsorang blakang pintu dapur.

memang la.. dah bangsa show unit mesti meletop pop pop kan?? dah di mekap lawa-lawa. mcm aku ckp tadi, orang kekadang tak nak beli umah baru nak bina ni sebab tak nak tanggung risiko tak siap. tapi korang ade pilihan kan? selidik la saper developernya? kalau nenek-kebaya sdn bhd, siang siang korang blah, toksah beli..kang tak pasal pasal, umah siap, tapi pintu dapo tak de, tingkap rebeh. nak claim saper? nenek-kebaya sdn bhd dah lingkup. tapi tokey dia kaya raya pi duduk ebesi.. takke saddis? beli umah baru, semua ditanggung oleh developer, stamping haram jadah tu korang tak tanggung der.. just letak deposit sket. (kalau ade duit memang rase sikit kalau takde, mengagau jugak la nak cari 3ribu tuh) eh tapi deposit ni dia pulang semula mase dapat kunci. hah bulih la top up duit buat grille.. hehe.. pastu... mcm2 tektik la developer ni buat utk lariskan umah dia. early bird discount la... early gajah disc lah... 7% bumiputera disc tu kompom kompom ade kan? sudahnya korang kena tambah sikit je utk 10% downpayment tu. jadi bolehlah keluarkan kwsp, ye dak? eh tapi ade yang sampai rebat tak payah downpayment langsung! sperti 100% loan... haa... menarik kan? tapi kena beringat jugak, kang senang senang nak dapat, pastu bulanan tak mampu nak bayar.. apo nak dikato? ayam menang, kampong tergadai!!



aku tahu korang bohsan, 
aku blah la... bye bye... :) 


thanks for reading, dan kalau salah tu tegor lah ye? kitew pon budak baru belajo!!

Thursday, 10 November 2011

kalau boleh....


kalau boleh, aku nak berjalan dalam umah
pakai benda alah ni setiap masa...
korang rase lah kan, bersih dak umah akaq?
capai tak standard green building index...?<----jadah? merapu je kerjenya..









notakaki: ade jual kat mana hah? mungkin DAISO adoo!!! rm5 katanya!

bulan bulan "kaya" bagi mereka-mereka

Assalamualaikum...

Salam pagi jumaat yang penuh keberkatan. aku baru nak buat entri ala ala motivasi setiap jumaat, tapi nampaknya, ilmu belum penuh didada untuk dikongsi bersama. *malu pada diri sendiri. memandangkan aku ni lebih banyak cerita dogeng rakyat utk diceritakan, jadi merapu itu lebih... eh ape punyer intro daa...

tadi sok sek sok sek ngan cik fanako si sibuk (jgn marah! nanti aku jual!) kat opis ni hah... happy sgt dia mengenangkan bahawasanya yang adik dia bakal dapat rm100 dari kerajaan(bulih la banja shawl kat sugarscarf kan?)..oh ye, kerajaan bagi duit saguhati kat bebudak sekolah ni hah, rm100 sorang kot? heh?! bulan depan ayah-ayah, mak-mak depa dapat bonus lagik tuh! pastu...(tak abis lagi dengki si cik fanako ni) ade pulak yang dapat bantuan rm500 bagi yang berpendapatan kurang dari 3ribu..... huyooo pakcik kayo! mesti segala mak nenek gadjet habis dijual bulan depan! hahahaha... bagi yang menanggung hutang keliling pinggang, mesti lah boleh menghela napas utk bernyawa. hutang langsai walaupun bukan semua. lega.

pastu, bila dah duit byk, mesti ade kes-kes bersabit berbangkit terbangkit.... ape kes??? minyak nak naik barangkali ? (hahaha aku saje je bakor korang pagi jumaat neh!) bila minyak naik, barang kompom meletop pop pop naik. huih...... mana aci.... kome kome yang keja sektor swasta neh tak naik gaji weh!!!! bonus pong tak tahu lagi dapat ke idok, kalau dapat pong dok susuk susuk pitih nok gi bayar income tax plop!!! huh.... jgn ckp la nak gi beli gadjet, nok beli penapeh air (baca water filter) pon dok mampu! kedana! hahaha <------ okay, isu penapis air takkan berakhir selagi tak dapat idaman hati... hik hik....:)



akhirnya aku sebagai org pahang yang makan gaji ngan syarikat swasta, keliru bahasa... kejap kejap cakap pahang, kejap kejap kecek kelate....

hape hape lah labu.. janji paham! kalau dok pehe pong buat buat pehe deyh? :)

 

Balognise Spageti simple simple saja!

Assalamualaikum!!

aku ni bab makan, laju bebenor. tadi nengok kat tibi chef masak spageti, aku pon meroyan nak buat jugak! dasar! tak pe kan? kalau makan kat kedai karang, mahu berjijis spageti bawah meja anak kau teraburkan! malu!!!

 aku rasa, resepi spageti ni tak yah tulis kat sini la kot! buang karan! banyak ngat orang dah letak resepi spageti ni... ape kelas nak print nenek kebaya punya resepi kan?? jamu mata nengok gambaw bulih lah!!

jom cuci mata!


bahan-bahan nak buat spageti ni.. eh bawang tu takmau guna bawang merah macam aku tu ea? pakai bawang poland! baru omputeh! ape kelas kau nenek pakai bawang india neh?


suka packaging baru daging kisar ramli ni...senang sikit nak masak, kalau dulu tu, dok bergumpal dalam plasti bentuk tiub tuh! ya rabbi.. payah nak keluarkan dagingnya.


hasilnya.... boleh la.... ade rupa, ade gaya.. bak kata pepatah,
"GAYA.MUTU.KEUNGGULAN"


ape lagi... ngap lah!!!!

Wednesday, 9 November 2011

jangan sampai merempat dinegeri sendiri

assalamualaikum..

saje tajuk kasik gempak, lepas makan nasik beli kat careefour, terasa loya anak tekak lalu terbuat entri emo.

bukan saja nak emo, tapi keadaan sekarang buat aku jadi emo. kalau korang tengok, harga umah sekarang naik melonjak lonjak. sama naik je ngan baru nak bina ataupon ngan umah yang sedia ada.

teringat mase aku mula mula nak memiliki sebuah services aprtment kat area puchong ni hah. bukan main mudah! aku rasa, budak belajar dapat duit ptptn pon mampu milik umah aku kot. dengan berbekalkan deposit Rm100, umah tu milik ko dah! mudah bukan? tapi mase tu aku pilih utk tambah sikit lagi downpayment supaya monthly repayment menjadi super kecil... namun... tak kecik pon! alah.. bukan nak cakap aku ni byk duit no... KWSP kan adooo!!! hahahaha

mase tu harga umah tu lebih kurang 140k. dengan keluasan lantai lebih kurang 800 kaki persegi. mase tu semua orang kata umah aku mahal! dah le kecik... tapi umah tu fully furnish bhai.... semua dah ade... tunggu ko hangkut bag baju je bawak masuk! mase tu aku yang bujang trang tang tang ni, tergedik gedik la suka! nak kata memilik rumah sendiri adalah satu pelaburan yang terbaik tu, aku tak leh nak kata ape, sebab kekadang kita tersalah beli pon boleh. misal kata terbeli nun ceruk tanjung, sapa nak sewa? kita sebagai tuan tanah kedaung pon jarang sekali nak gi jenguk. penyudahnya? umah buruk tanpa penghuni... hancur pelaburan kita... nak kata umah naik harga melambung, hmmm ade yang naik, ade yang tepu begitu saja. macam kes aprtment aku tu hah.. beli harga memangla rm140k atas kertas... (belom tolak bumiputera lagi kan? early bird rebat lagi kan?) alah senang kira, kita amik je la yang org dok tulis atas kertas ni je. sekarang umah tu baru cecah rm175. maksimum. nak jual pon serba salah. tolak sana, tolak sini... berapa sen ko untung? nak nak kita yang beli umah secara hutang ngan pak bank ni hah!


lain pulak ceritanya ngan umah teres aku ni hah! aku rasa, memang pelaburan yang menguntungkan! mase beli baru rm280k. sekarang, kalau bukak mudah.com, orang jual sampai 520k! begitu mudah orang buat duit skang ni ek?

aku bukan nak cakap pasal harga umah aku, tapi aku nak cakap, betapa mudahnya untuk melepasi syarat-syarat nak buat loan rumah. bayar seratus, ko dapat umah tu. kalau dipikir, siapa tak boleh letak seratus tu sedepuk macam tu kan?ramai yang boleh... persoalannya sekarang, monthly repayment tu... ramai yang tak mampu bayar! dan akhirnya rumah disita lalu dilelong! tu blom lagi segala mak nenek cukai yang kita kena bayar.. indah mengindah water lagi, cukai pintu, cukai tingkap? hah? sapo nak bayor? dan akhirnya kadar gaji kita tak mampu untuk menanggung belanja isi rumah pon. jangan kata nak pegi melancong!

aku dengar skim rumah pertama, di naikkan kepada 400k. lepas ni aku rasa takkan ade rumah kos rendah didirikan lagi. malah syarikat perumahan boleh mengambil kesempatan sewenang wenangnya. rumah yang kosnya hanya 180k pon dijual dgn harga 400k. sapa yang mampu milik rumah 400k? gaji korang laki bini mesti cecah 6k-7k sebulan. monthly installment utk pinjaman perumahan selama 30 tahun utk 400k lebih kurang rm2200++ sebulan. hah kalau ko tak dapat gaji kasar mcm aku cakap tadi, ko nak makan ape? anak minum susu ape? bela lembu? ko ade mase nak perah susu tetiap pagi?


jadi akhirnya kita, di negeri sendiri, berkelana lah di bawah jambatan....


nauzubillah....




p/s: aku masih tak paham kepentingan/kelebihan skim rumah pertama yang dibentangkan mase belanjawan hari tu... saper tahu???

SUSHI

Assalamualaikum!

makan sushi? mesti makan kan? aku org kampung ni je tak makan (dulu ah!) benda alah itam tu aku tak berapa berkenan lah! hanyir! tapi sekarang, tidak lagi! ku ratah ratah benda alah itu! yea... seaweed aka plastik sampah anak sulong aku panggil!

aku try buat hari tu, beli nasik sushi segala. tapi tak lah buat yang pelik pelik ngat! aku buat ngan tuna mayonis, letak timun manis tu sket. tuna ni aku buat sendirik tau! aku beli chunk tuna in olive tu hah! amik resepi kat blog fillanie. memang sedap resepi dia!

mase buat, takde props sangat. so balun ape yang ade kat umah...


hikmat tangan berapi dari en. laki...



sushi yang siap digulung, tunggu utk dipotong oleh bini!


for the 1st trial... okay lah kan?? mana nak lawan sakae sushi ye dak??


ni tuna yang aku kabor tadi....




cara nak masak nasi sushi,
basuh beras sushi
masak macam nasik biasa... (poyo je kan?)
hahaha sukatan dia, satu cawan beras sushi, 2 cawan air


dah masak, sejukkan
campurkan cuka beras, gula garam secukup rasa.
takde cuku beras, cuka biasa pon boleh,
sukatan : satu setengah sudu cuka makan biasa, 2 sudu garam, 1 sudu gula.(ni utk secawan beras tadi)
oh! ya, jangan guna kan sebarang props dari besi, aluminium ye! takut tindak balas cuka terhadap bahan logam pulak nanti! gunakan senduk kayu, mix bowl kayu ataupon kaca!! :)


korang boleh cari props buat sushi kat DAISO... byk giler props buat sushi kat sane!! nanti nak usha jugak lah!!

Puchong-terengganu-bachok-terengganu-kuantan-puchong = 1600km

Assalamualaikum...

selesai 1600km berkelana dijalanan. alhamdullilah selamat sampai ke rumah ku syorgaku.

perkara pertama tengok,

cermin tingkap atas (bilik aku, takut takut ade yang ngintai aku balik.... huhu)
ampai kain (takut terbalik dek angin ribut)
.
.
.
bukak je pagar rumah,
terkam kolam ikan... alhamdullilah, air masih bersih, ikan tak de yang mati kebuluran...



 selsema si SASA ni tak baik baik...




 budak budak ni heaven dapat tido dalam kete, abah dia bukak perabih jadi tempat tido!!


 balik, nak amik, nak try tanam kat depan umah, tapi setiap kali balik, tak ingat nak amik...takdo rejeki...



 haaa..... yang ini, amik... sebab orang lain yang tolong amik dari pokok....



ini jugak hasil bumi blakang umah mak mertua.. lemon besar bas! aku rasa, size dia lebih besar dari buah epal!



takde gambar raya haji sangat. nenek-kebaya kegeringan terkena serangan tonsil. melepek. tak boleh nak bercakap, hatta makan dgn lahap.. sedeh! tapi balik dari kampung suami, suami amik jalan terengganu, nak singgah umah mak di kuantan. dapat tengok view, cantik..... dapat makan sotong celup tepung (ni sedap tak bleh nak bla...) keropok lekor...(fresh yang amat!) boleh pengsan punya banyak makanan!!




dan hari ini bermula lah kisah timbunan kain baju tak berlipat mahupon yang belom kering tak bersidai...



sekian

Tuesday, 8 November 2011

I'm selfish, impatient and a little insecure. I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best.
~ Marilyn Monroe

Friday, 4 November 2011

Perbezaan air mineral dengan air minuman

Assalamualaikum..

hari tu aku ade cerita nak beli water filter yang tercongok kat luar umah tu kan? pastu sekarang ni, aku dok servey pulak utk dalam umah pulak...(servey je lah! beli, belom tentu!) banyak no yang ade dipasaran sekarang ni. apartment lama aku tu dulu, pakai bio aura. okay la jugak kot. skang ni aku nak cari yang ade hot and cold dispenser pulak. jadah kan? bak kata laki aku....


"awak ni, asyik beliiiii..... je. ce jual pulak??"

hai en.laki, apekejadah aku nak jual pulak, nak jual ape? pampers terpakai? hahaha laki jeles la tu ngan bini! asyik nak membeli. aku bukan hape, dari laki beli air kat bawah flat tu, baik kita tapis sendiri kat umah nak? terjamin la sket kebersihannya... ye dak laki?? tak lah laki kena bawak bekas bebanyak gi beli air yg RM0.10 tuh!


gigih tak? balik kerja, tak salin baju, terus gi beli air.. alololo... laki sape yang swit sgt neh...?



hah! amik... 8.7litre.. bersamaan RM0.87, ko ado? murah nak mamps...
tapi kualiti air dia macam mana pulak eh?


ini bukan iklan tupperware ea? segala mak nenek bekas kat umah kita hangkut!!!


mak nenek ni ikut jugak! masuk tak kain batik pakai ngan selipar cap boya neh? in tak???
bini amik gambo je. hangin je laki kena tadah air bergelen gelen!!
 "itu la sayang... kan i dah ajak beli panasonic purifier macam mama tu. tak lah mahal sgt..."




ni hah! comel kan merah? kalau ade kuning, lagi comel...!



Reverse osmosis atau lebih glem dengan nama R.O water ni, adalah air paip yang telah melalui proses penyulingan dan ditambah sikit dengan mineral semasa proses penyulingan tu. Kalau jual kat kedai pun, korang tengok yang penutup botol dia pon ade beza ape... kalau air minum, aka RO ni tadi, mesti penutup dia kaler putih.


Mineral water pulak, air dalam tanah yang disedut keluar dan juga menjalani proses penyulingan. tapi air dia rasa lebih sedap berbanding air minuman yang agak tawar rasanya. ia lebih semulajadi dan lebih selamat dari ancaman musuh. musuh mana pulak neh? kalau jual kat kedai pulak, penutup botol dia mesti kaler biru atau hijau. ade kaler lain tak? tak de rasenya... 2 kaler ni saja. lagipon tengok la perbezaan harga kedua dua air neh... kan banyak beda nya!

huh dari nak servey water purifier, dah jadi promoter jual air pulak aku neh.. ape ape pon, pilihan di tangan anda, anda la yang layak memilih yang terbaik utk anda dan keluarga. iklan ini tak disponsor ye.. tumpang lalu je.

Thursday, 3 November 2011

Gulai Itik gembo gembo

Assalamualaikum...

semoga dihari Jumaat yang mulia ni, semua orang ceria, dan bersemangat seperti hari hari biasa! aku rase tak macam hari biasa kan? sebab esok dah cuti, malam ni dah nak balik kampung. lembu dah menggigil lutut dah kat kampung. nak jadi korban ahad ni nanti!


dalam kelam kelibut nak balik kampung, aku seperti biasa lah kan? menghabiskan stok lauk dalam peti. Takut nanti balik kampung, lektrik tendang, peti tak idup, hah amik! segala mak nenek ulat hidup dalam peti kau!

Jadi, mari kita masak gulai itik(mak mertua i kasik jugak!). Aku tengok, dengar, orang kata itik ni, kalau tak pandai masak, tak sedap! hanyir dan sebagainya. aku tak pernah makan itik sebelum ni. sejak kahwin ngan insan yang semua pon dia pulun, 5 tahun lepas, aku pon berjangkit penyakit.."tolak kayu ngan batu je..." tapi kan, laki aku, batu pon dia makan! air batu la... gigit gigit lagi. pecah gigi baru tahu!

meh cuba masak gulai itik neh!!

1 kg itik, dipotong kecil, dibersihkan
3 sudu besar rempah kerutub
1 inci lengkuas (dikisar halus)
1 inci halia (dikisar halus)
1 biji bawang besar (bawang poland-kisar halus)
3 bijik bawang merah (bwg kecik-kisar halus)
2 ulas bawang putih (dikisar halus)
15 tangkai cili kering (kisar jugak...)
40g kerisik (sepeket kecik)
400ml santan (aku guna sikit je... separuh kot)
20gram gula melaka (potong 2 yang korang beli kat kedai tuh)
kayu manis
buah pelaga
bunga lawang
air asam jawa
3 helai daun pandan (tak tahu letak berapa, tapi adik aku amik 3 helai depan umah semlm, pjg sejengkal)





cara-caranya:

Tumis buah pelaga, kayu manis, dan bunga lawang hingga naik bau. masukkan bahan kisar, masak hingga wangi. masukkan rempah kerutub, masak hingga pecah minyak. masukkan itik, masak hingga empuk. bila itik dah betul betul empuk, masukkan gula melaka, santan, kerisik, air asam jawa dan garam secukup rasa, biler dah menggelegak, atau kuah kering sikit, tutup api dan hidangkan kepada raja.

dah siap! dan hasilnya??



























tadaaaa!!!!! gulai itik gembo gembo!!




ade orang tak makan itik, jadi goreng daging pon sodap!!!



haruslah ade teman teman nasik kukus yang lain.. seperti sambal dan ulaman timun! baru nasik kukus PUTRAJAYA di alam warisan!!! keh keh keh...





tetiba? lapor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




pssstttt!!! lepas ni nak buat itik kari ijo pulak!!! ade brannn???


Kerja lah engkau sebelum engkau dikerjakan.

Assalamualaikum! (eh? kata banyak keja? ni byk no entri dalam sehari kau nak buat nenek...?)

tumpang lalu ye... sekejap je. eh?! dah nak raya? alamak... kerja tak siap laie neh. banyak pulak tuh! 4 tingkat basement, 4 blok, 27 tingkat setiap satu blok. weh boss, kalau aku ni ngandong, dah lama aku nak terberanak tau dak? nak siapkan sebelom raya haji ye nenek kebaya... ape?? tak siap tak leh cuti??? pigi dah... malam esok aku dah babai! jumpa selasa naaaa???!! tata boss!!


dulu, aku cukup tak suka anak buah pakai fan scale rule neh.. tapi apo nak dikato, scale rule aku, anak aku berjaya patahkan.. hai lah anak, dalam sejarah 9 tahun mama kerja, takde lagi yang berjaya patahkan scale rule tau?!



gigih aku nak kira besi besi dalam beam ni... aku nak raya woi!!! korang tengok tu, kat situ lah tisu lap hingus, telipon,(nak check laki kat mana lettew..) susu pembekal tenaga dan juga pokok yang dah nak mampus, tuan die tak kisah! kalau boleh, aku nak boss supply kan wayar utk aku minum air dan buang air.. oh ye, wayar utk makan sekali ek? baru la aku tak bangun-bangun buat kerja. dok la situ diam diam dari 9 pagi ke 5 petang! eh jam kita keemasan lah!!! kah kah kah...



aku poundage kan aje besi besi ni semua. tak kuasa nak kira satu satu... tapi, anak buah yang lain tak boleh buat mcam tu okay? kira satu - satu! aku tak pe... aku kan BOSCH!!!! ??

Wednesday, 2 November 2011

gulai tempoyak ikan patin versi kuala lipis

Assalamualaikum....

tajuk pasti lah gempak.. supaya menang oscar!! walau pon beberapa kerat je yang baca blog ni, tapi tak pe.... aku sedar bahawa blogger baru, sapa lah nak pandang... ceh....

apa apa pun.. hari ni bersemangat gi kerja, walau pun pepagi hari, terpaksa meredah hujan, banjir depan sekolah anak. huh.. kereto den dah la kocik... berdecit decit tali kipas kena air...

meh layan gambar lauk smlm.... simple je.. tapi dah lama tak makan. hari tu cadang nak balik jumpa mak, tak jadi... mak dah beli banyak lauk.. jadi dia kirim la kat adik laki aku yang duduk serumah ngan aku sekarang ni, bawa balik ke puchong... kebetulan minggu lepas, laki dapat pulak sayur kegemaran bini. pucuk paku... apekah? memang saya orang kampung. sayur kegemaran... paku pakis, kangkung tepi longkang. korang masak 4 kuali pon aku boleh habiskan . rilek je...


sape tak kenal pucuk paku? meh sini nak tunjuk... ni hah pucuk paku belom masak...



ni dia kalau dah siap masak... aku tumis bodo je. letak kicap segelen... tu yang hitam gelap gelemat!!!



sedikit ulam-ulaman cinta... kenapa cinta? ntah... kat opis ni semua nak ade cinta kat blakang... hamun sungguh! daun kadok tu petik depan umah tepi kolam ikan... petai tu... ibu mertuaku bawak... timun juga disponsor oleh ibu mertuaku... jangan jeles! banyak makanan sponsor disini.... musim hujan katanya.. perut lapor sokmo!! :)

dan
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


pelakon utama malam tadi... ikan patin buah sungai temerloh (mak haku sponsor)... sedap sampai menggigil badan makan ikan neh.. tapi pada sesiapa yang tak gemar... menggigil lutut cabut lari!!!! kah kah kah....
eh nampak tak sudu tengah ceduk gulai? ye.. tu ayah ngah tengah senduk gulai.. bukti yang aku dah berjaya hasut orang kelantan makan ikan patin!!! mase ni mesti ayah ngah tensi... orang nak makan, apehal la akak ipor aku ni serabut perut dok snap gambor.... hahaha ade akak kau kisah? dia muka tak tahu malu weh!



buat gulai ni senang yang amat. sambil menangis pon boleh buat, semalam, dalam hujan lebat pon aku boleh buat tau! dalam tempias2 hujan tu, gigh aku menumbuk 30 bijik cili burung ngan kunyit utk rencahnya! amik kau.. mak aku kata,

"terkeluar la punggung saper makan gulai awok neh... pedas sgt nanti!"

"ala.... mak, rilek le... cili bandar ni mana datang pedas nya... saya buat ulam je cili kat sini... bukan cili kat lipeh (baca kuala lipis) yang orang asli jual tuh! 5 bijik dah pedeh(baca pedas) berdesing!!!" kerja menjawab orang tua cakap, korang bagi lah kat aku.. bak kata adik aku mazwan...

"mak, cakap ngan paria ni memang tak menang ke kita! menang ke dia sokmo!"
cait!!!! paria kau panggil aku ek?? tak pe... tak pe...




laki aku makan banyak... aku ingat dia nak puji gulai aku... rupe nya dia pegi puji....


"sedap petai ni..."

apekah???? hoi cik abang, petai tu ulam jeww.... tak payah masak.. tak payah la nak puji puji....!!!!
bincik tau!!!



sudah lah... tetiba sedih sebab laki tak puji bini... baik buat keja... esok nak balik raya haji dah!!!





terima kasih sudi membaca!!
p/s: niesa, kau tak de pulak sakit perut ek makan pedas smlm? aku saje masak pedas pedas. nak suruh kau makan sikit, sekali 4 kali kau tambah.... :)

Tuesday, 1 November 2011

Cerita Orang gaji

"Atie, awak nak tak orang gaji ni... pak ngah boleh ejas sorang.."

"Entah la mak.... rasa macam..."

"Serik dah eh? mak pon rasa serik... asyik dapat yang tak berapa nak kerja... tak pela... keja umah tu slow slow la buat..."

"Ye ah mak.. takmo la... biar je la saya handle sendiri, kalau tak larat ... saya tinggai je... muahahaha..."

"Awok memang suka kain baju bersepah kan???"

"Idok le mak... tak larat!! (kah kah kah..)"






Assalamualaikum... harini pepagi mak dah telipon... rindu leteww!! hahaha.... lama dah tak jenguk diaorang. minggu lepas, cadang nak balik, tup tup... mak mertua buat surprise!!! terjojol mata aku MIL tercegat luar umah pukul 4 pagi ngan murtabak raja sekotak!!! yeay!!! heaven kau... aku makan berdikit dikit jugak walaupon banyak... sebab... SAYANG! kah kah kah... boleh?


Mak tanya nak pakai maid tak? hmm.... aku ni bukan ape... ramai sgt dah aku pakai maid. macam-macam gaya maid dah aku jumpa. yang lawo, tak tak berapa nak lawo. yang tak lawo, berumur tapi rock! macam macam lah!

maid 1 : aku pernah jugak pakai maid yang balik hari. isk... yang ni dahsyat! dah la lawo, rajin nak mampus buat keja... kecik molek orangnya... pandai cakap bahasa kita ni... enteng saja! tapi... die dok ngan laki, balik lambat sket, batang penyapu kasi naik kalu! ade penah satu hari, aku nengok dia ni muram je... pastu aku tengok lengan dia lebam lebam... adeh... dia kata... "kak, saya kena pukul sama abang semlam!" aku tanya la kenapa? "koknya saya pulang lewat, kak bagi duit gaji, saya ke pasar malam, belanja sikit, koknya marah kenapa duit dibelanja, dia mahu semuanya!" base keparat kan? bini keja, kau ngangkang kat umah, cukup bulan, mintak duit... pastu tak kasi, batang penyapu hinggap kat badan... no good no good... sian kat bini kau keja keras, panjat tingkap nak dapat duit tau.... pastu aku berani gi sound laki dia... kalau nak keja pon aku boleh cari kan, tapi jgn la pukul wifey die.. (sebab aku nak si SILA ni keja ngan aku lama. dia tip top la buat keja.. i like!.. oh nama dia SILA... -sila lah naik...hehehe) aku takut gak dia marah-marah.. tapi Alhamdullilah... dia nak keja.. Akhirnya SILA berenti jugak. Alasan? dia selalu sakit. selalu tak datang keja. laki dia selalu tak bagi dia pergi kerja. sebab laki dia dah keja, ade duit. jadi SILA tak perlu kerja keras lagi... pulak... jadah kan? aku la yang silap kasi laki dia kerja... wuuuuu aku sedih la kehilangan orang gaji aku yang ni...


maid 2 : Mak kawan aku yang cari kan. tip top jugak, but umur 40++. Indon ni walaupon dia dah berumur, tapi buat kerja, cargas kalah aku yang umor tak sampai 30 neh! adeh... menangis aku nengok ketangkasan dia buat keja! tapi, hari pertama kerja, mintak pinjam duit sudah! mak meninggal kat kampung. Adeh... aku kalau bab mak meninggal la, ape la... memang lemah semangat, ketar lutut...(bagi la pinjam duit) pastu tak lama kemudian, mak dia pulak meninggal... pastu diikuti nenek dia pulak meninggal. isk.. aku tanya kawan aku.. kawan aku kata, itu la drama pemes pembantu umah zaman lo ni. (teringat pulak aku lagu no bitamin kat wakaf che yeh..kah kah kah lawak and kreatif sungguh ore kelate!) jadah. kesitu pulak kan? dia nak balik, aku kata la... Sayuni, kalau nak balik, boleh, tapi kamu ngak punya permit lagi. Saya belum buatkan kamu permit, kok kamu baru kerja sebulan dengan saya... tak mengapa puan, saya mahu pulang... mahu pulang ya? laki aku hantor nun kedutaan Indonesia kat K.L. muahaha.. gigih laki aku kan? akhirnya? dia selamat sampai ke tanah air... pastu siap kata nak kerja lagi ngan aku. tapi masukkan ongkos ya puan untuk medikal. RM3500... Jadah??? ko ingat aku nak bagi? ape muka aku ade cop duit ade kepak terbang terbang ke kau asyik mintak duit neh..... adehh....


maid 3 : aku dapat atas jasa baik mak mertua aku dan sepupu tersayang. SANI nama diberi. muka, tak la lawo sgt... tapi kurus (ade ke Indon gemuk keja org gaji? no no no...) dia ni lama jugak keja ngan aku.. (lama ke? 6 bulan? eh 5 bulan? ntah.. aku pon tak hingat) dia ni buat kerja okay. pandai memasak. asyik tepung gandum aku habis je dia buat TELINGA GAJAH. aku pon selalu bawak gi opis, buat kudap kudap! hahahaha... tapi bermula huru hara lepas aku bagi dia pulang bermalam (eh macam dok hostel plak kan?) kat rumah ex kakak ipor dia di kilang bawang sungai buloh. aku memula syok la.. selalu aja aku dapat bawang nan free seguni? 2 guni? berguni guni... gemuk makan bawang aku mase tuh! nak dijadikan cerita, dia bercinta pulak ngan budak kilang bawang tuh! adoi la... mcm mcm tau dak? nak cuti kawin la... cuti keguguran la... suami nak datang bertepek kat umah la. nak cuti pujuk sang suami yang merajuk la... fening ! fening dah kepala hotak aku mikir. dan akhir nya, dengan keberatan, aku lepas kan dia. pulangkan kepada suami terchenta tanpa passport! kah kah kah.. dlam baik aku, ade jahat nya! ye la.. aku bayo kot! eh bukan aku... beribai ribai.. ape kau ingat mak mertua aku chop duit??? no good no good... tak nak buat macam tu dah kat orang lain ye SANI?? hidup biar aman sentosa... semoga SANI berjaya dunia dan akhirat!

maid 4 : bibik RINA.. memang celaka. maaf la terkasar sket bahasa... tapi sakit hati... kerja dia? pelakon terhandal di abad ini. dah la rumah kata pergi, kubur kata mari. tapi tudung takmau pakai. MEROKOK! seluar pendek paras betis. gincu merah bak cili masak yang memburuk... aku soh pakai tudung, dia jawab.... "ibuk, aku nya hanya bertudung bila ada temasya..." apekah? temasya? kau ingat temasya muda mudi kew? isk.. aku paling hangin, tak mandi kan budak... salin baju je... (ni afiq si reporter bg tau... boleh harap jugak budak ni...) pastu aku gi kerja, dia gi berborak ngan buruh Indon blakang umah buat renovation umah jiran aku.... pergh.. anak aku si Aisha panjat grill sliding door sampai atas, siap turun semula, dia tak masuk masuk lagi umah... petang kang, dia balik la... tak pon dengar budak budak nangis... baru ade cahaya nur dia nak balik! jadah kan? hangin je aku dengar si RAJA yang buat defect umah sekitar situ report kat aku. pastu dia lari.. dan Alhamdullilah dia tinggal kan anak anak aku. dan aku mase tu ade kat umah, kat atas memnunaikan solat asar. Syukur tak jadi ape ape kat anak anak aku. siap tinggal surat tu! tak paham aku nak bace.. lantak kau la.... eh... tertinggal nak cerita... dia mintak aku beli kan pupur...(bedak muka) aku belikan la bedak mabelin yang murah tu... pastu dia tak nak kau! nak yang kakak ibuk dikuantan tu pakai! hamik kau! dia mintak TIA AMELIA! mampu? orang gaji kau pakai TIA? kah kah kah.. aku pon tak pakai... jadi tak payah la kau ngade ngade mintak yang bukan bukan ye?? eh lagi satu... aku pantang betul org merokok dekat dekat ngan budak kecik? kau hilang akal? dah la merokok dalam bilik ngan si AISHA, tutup pintu... bau kepam, asap tak keluar!!! wei.. kau tu bersama anak kecik aku la wei... isk.... tak paham betol la....



Jadi selepas mempunyai 4 orang gaji dalam tempoh setahun... aku sangat serik. lepas rumah aku kena pecah... aku lagi serik. sebab... aku ni ade gak pandirnya... ade ke aku jawab sms maid aku yang berbunyi...


"salam kak atie, saya ni sani... aku bisa kangan sama budak budak... sapa jaga budak budak sekarang ya?"



aku pon balas...



"semua takde. hantar taska.takde org kat umah" (ko ingat ko dah habis otai la jawab acuh tak acuh tu???)



sekali... selang 2 hari, umah kena pecah! dan tak bersepah langsung! macam pencuri yang masuk tu tahu selok belok umah aku daaa.......


otai kan aku? bagi hint lagi kat pencuri itewww.... aku tak nak la tuduh dia, tapi ade org nampak 2 indon berkeliaran depan umah sehari sebelom kejadian... jadi? sebelom masuk, usha line dulu...! kaedah nya....


okay la... harap harap cerita maid korang tak sama ngan aku... saddish sungguh kisah aku ngan maid... talak onggg lorrrr!!!! :))

bye bye!!!





Memberontak boleh tak?

Assalamualaikum...




Sedikit tertekan bila...
cakap kita disalah tafsirkan
kelemahan kita dipergunakan
diri kita diperkotak katikkan..
bukan nak kata diri hebat,
tapi kita juga punya maruah!
......





huh... tetiba emo!

Entri ini untuk abah!

Mungkin ibu lebih kerap menelefon untuk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian

Saat kita sakit atau demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jangan minum ais!".Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya...Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayah pun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yg sesekali dtg untuk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita..



Abah... selamat hari lahir!!!

gigih aku copy benda alah ni.. sebab betul-betul menyentuh hati...

Saat Melahirkan...

Perghh.... tak tahu nak cakap macam mana, tapi sumpah tak pernah rasa sakit tu macam mana. Kepala nak pecah rasa. kaki rasa tak de sebelah. perut rasa nak buang buang! hahaha boleh ke buang perut?
Aku teringat mase melahirkan anak sulong. Ya Rabbi... sakitnya bukan kepalang okey? Induce la kata kan? along tak nak keluar. Best duduk dalam perut mama dia katanya! kah kah kah... akhirnya, setelah bercuti selama lebih kurang 2 minggu sebelum aku bersalin, doktor putuskan aku perlu di induce!

Perasaa bercampur aduk kau...! mana tak nya, pengalaman pertama kot! pastu tak tau la sakit tu macam mana kan? Orang kata, ala... rilek je... bace doa bebanyak!... heh.. bace doa ye.. kita tengok doa ape yang terlintas kat kepala otak, kalau dah sakit sangat tu.

Bersalin anak sulong, aku balik kampung aku yang terletak nun jauh di Kuala Lipis. Haruslah balik awal. Takkan nak terberanak, baru nak start henjing kete. mahu laki aku jadi bidan terjun gamaknya! Aku balik awal 2 minggu. amik kau! Tak... sebenarnya aku overdue... so jadi lah cuti bersalin aku panjang.

Aku dimasukkan ke wad setelah van kesihatan tu cari aku. Aku ngan mak aku siap boleh gi jengjalan ke pasar ayam lagi. Dia pesan kat jiran aku, yang aku ni sepatutnya kena masuk wad dah. Ade ke patut nak tahan wad aku yang sihat segar mugar ni kan?

Tak pe. aku menyerah diri. Dok dalam wad macam orang bingung! tengok org lain, masuk perot boncit, 2 jam kemudian dah kempis. Pastu ptg karang, dah kemas baju balik.. eh aku ni bila nak diproses? Dengan bangga jalan ke kaunter depan tanya bila nak masuk ubat! apekah? berani sangat mintak induce kan?(mase tu tak tahu lagi azab induce tu mcm mana!)

Keesokan pagi, pukul 10. Doktor masukkan ubat, dan setiap sejam sekali, doktor bertanya, ade rasa contraction tak? aku selamba jawab... tak de.. contraction? rasa dia macam mane pon aku tak tahu! Abah mak  datang macam biasa.. bawak makanan best2. Alasan nya, lepas ni tak leh makan dah. En suami, dah jadi penunggu setia kat wad bersalin tuh!.. huhuhu....

Petang sebelum mak balik, dia pesan soh minum air selusuh abah buat (ni bukan minyak ke hape ye, abah aku just bacakan doa je dan buat solat sunat hajat). Aku tak amik pusing ngat air tu.  Cuma malam sebelom nak tido, aku minum segelas, selawat 3 kali.

Bermula la sakit mencucuk (contacttion) bila air ketuban pecah tak disangka2! ha... bukan semua orang dapat rasa air ketuban pecah kan? 3 kali aku bersalin, hanya sekali aku rasa air ketuban pecah sendiri...! rasa dia nikmat ooo... kenapa nikmat? tak tahu la.. rase separuh isi perut yang kau kendong selama ni keluar sikit... hahaha... Aku pun tak tahu air yang keluar lebih kurang sebaldi tu air ketuban, aku berbaring mase tu.. then ade bunyi "pop!" ha... terus ade air panas mengalir ke getah alas tilam dan terus berjijis ke lantai wad. huh aku panik... "kak! ape air ni kak!" aku tanya akak katil sebelah... "air ketuban tuh! adik gi depan, bgtahu misi'"

misi soh aku pakai pad. pantau berapa kalai tukar pad... aku cuba tido, tapi tak boleh dah... SAKIT wooo!!! Aku call la en suami tersayang. cakap sakit. dia mana boleh masuk kan? Aku tak duduk diam dah.. berjalan je.. orang lain berdengkur tak hingat! mase tu dah pukul 3 pagi kot. doktor kata aku kena masuk labor 1. Aku ingat mase ni nak bersalin dah... rupe nya tidak! lama lagi nak tanggung sakit ni. Doktor masuk kan ubat berak, suruh aku buat la ape-ape yang patut...

Ape aku buat? bace doa lah!!! Ape doa yang terlintas??? ...... Doa kau kata? lagu 'yang terindah' Ferhad eh penyanyi dia... aku pon tak tahu.. aku puas nak bace doa yang biasa aku hafaz tu... sumpah! tak terlintas langsung doa kat kepala mase tu...

eeeeee seram sejuk sampai pukul 8 pagi... mulut aku bising bagai duduk kat hospital sakit jiwa misi tu cakap. hahahaha kepala katil aku rentap sampai tercabut!!!! wakakaka.... tobat dah misi tu gamaknya nengok perangai aku! lepas ni terus pencen!

Setelah berjuang, setelah aku musnah kan alat bantuan pernafasan dalam labor room tu.. Misi panggil husband masuk. dia menerangkan kat laki aku rupanya aku bengkak rahim... (mase tunggu kat labor 1 tadi aku tahan, tapi rupanya aku terpush.. hehehe) mana aku tahu misi... kamu ngak ngomong supaya aku baring mengiring! Jadi, kalau dalam 5 minit aku tak bersalin, pembedahan terpaksa dijalan kan. aku dah penat tahap gaban. "Ade air selusuh tak encik?" tanya misi kecik molek tu kat laki aku. "Ade... tapi kat wad.." jawab laki aku gabra... "Boleh encik amik kan? letak sket kat bibir isteri.."

Dalam seminit kot, laki aku datang bersama air dalam botol yang ayah aku buat kan tu... Laki aku basah kan bibir ngan air tu. Dengan kehendak Allah, lahir la Along pada pukul 10.05 pagi 25 ogos 2006, setelah aku bertarung selama 12 jam menahan sakit yang tak tahu la aku nak gambarkan macam mana... Palik eh air yang aku buat tak endah tu... tu lah dia doa seorang ayah utk anaknya... :) thanks abah! Selamat hari lahir yang ke-64. semoga abah murah rezeki dan dirahmati Allah selalu!! Angah sayang abah!!!